Sexköp kan komma att förbjudas i Estland

Estlands president Arnold Rüütel kan tänka sig att förbjuda sexköp i landet, säger han i en intervju för finländska nyhetsbyrån FNB. Prostitutionen har vuxit till ett så allvarligt problem att den skadar Estlands rykte, säger Rüütel.
Den organiserade prostitutionen i framför allt Tallinn skadar inte bara Estlands rykte, menar president Arnold Rüütel. Den urholkar vårt rättsväsende. Om Finland, vilket verkar troligt, följer Sveriges exempel och lagstiftar mot sexköp så blir det oundvikligt att Estland gör samma sak, heter det också. Skärpt övervakning President Rüütel, vars politiska autkoritet är stor, säger att han ska uppmana parlamentet att sätta igång lagstiftningsarbetet och myndigheterna att skärpa övervakningen. Två saker tycks ha lett fram till att frågan på det här viset med ens hamnar på den politiska dagordningen. I höst väntas alltså Finland följa Sveriges exempel och förbjuda sexköp. I Estland har det uttryckts oro för att då ökar istället trycket på marknaden i Tallinn, där bordeller visserligen inte är uttryckligen legaliserade men sextjänster är heller inte förbjudna. Fler och fler bordeller Dessutom har bordellernas antal bara ökat och diskussionen om det har varit het i estniska medier på senare tid. Idag finns mellan 40-50 kända bordeller i Tallinn. Kunderna är nordbor, mest finländare, men också britterna blir fler. Det finns brittiska resebyråer som annonserar med Tallinn-prostitution som lockbete. Estniska banker likaväl som organiserad brottslighet finns med i bakgrunden. Så inte undra på att president Rüütel motiverar sitt ingripande genom att tala om att prostitutionen håller på att leda till ”en värdekris för hela det estniska samhället”.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".