Ingen räntesänkning i euroområdet

Den europeiska centralbanken, ECB, i Frankfurt, beslutade vid sitt rådsmöte i dag att lämna räntorna oförändrade. Det innebär att den viktigaste styrräntan ligger kvar på 2,00 procent. Senast ECB ändrade räntan var den 5 juni, då den sänktes med en halv procentenhet.
Som skäl anger bankens vice chef Lukas Papademos att det finns tecken på en återhämtning i omvärlden och en ökad aktivitet hos företag i eurozonen. Men det handlar mer om förväntningar och förhoppningar inom industrin och bland konsumenter än om hårda, riktiga siffror. Svag återhämtning Även om alltfler ekonomer talar om en svag återhämtning kom siffror på torsdagen som visar att lågkonjunkturen biter sig kvar i Europas tyngsta ekonomi, Tyskland. Under tredje kvartalet var tillväxten i Tyskland noll och arbetslösheten ligger kvar på samma höga nivå, 4,3 miljoner tyskar. Men vill man se ett ljus i det tyska mörkret är det i så fall att analytiker hade förväntat sig att arbetslösheten skulle stiga.
Kristian Åström, Frankfurt kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".