Palestinsk maktkamp mellan Arafat och Abbas

Det har utvecklats till en maktkamp mellan den palestinske presidenten Yassir Arafat och hans premiärminister Mahmoud Abbas. Abbas krävde i dag det palestinska parlamentets stöd för att genomföra sin politik. Men parlamentet dröjer med besked.
Mahmoud Abbas har nu drivit frågan om vem det är som bestämmer, han eller Arafat, till sin spets. Medan unga demonstranter skanderade Abbas-fientliga slagord och försökte ta sig in i parlamentsbyggnaden krävde Abbas av parlamentsledamöterna: ”Ge mig ert stöd eller sparka mej!”. Fortsatta reformer Han vill fortsätta att reformera det palestinska styret, stoppa korruptionen, förbättra ekonomin och sist men inte minst forsätta på den USA-stödda vägplanen för fred som bland annat ålägger honom att avväpna de militanta grupperna som attackerar Israel. Men för att klara det måste han ha kontroll över den palestinska administrationen, inte minst då säkerhetsstyrkorna, som till stora delar fortfarande lyder under president Yassir Arafat. Arafat släpper inte frivilligt den kontrollen och det hela har utvecklats till en maktkamp mellan Arafat och Abbas. Till skillnad från Arafat har Abbas dåligt stöd hos palestinierna i allmänhet och både på Västbanken och i Gaza har det i dag varit demonstrationer till stöd för Arafat. Också i det palestinska parlamentet är stödet för Arafat stort. USA talar med Abbas, inte Arafat Men Abbas styrka är att det är med honom och inte med Arafat som USA och Israel vill tala fred. Det palestinska parlamentet vet att om Abbas går så är det en överhängande risk att hela fredsprocessen dör. Så istället för att rösta om Mahmoud Abbas vara eller inte vara så försöker man istället medla mellan de båda. I övermprgon, lördag, ska parlamentet höra Mahmoud Abbas närmare om hans dispyter med Arafat. Så en eventuell förtroendeomröstning dröjer.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".