Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäker opinion ger olika opinionsundersökningar

Det är stora skillnader mellan opinionsinstitutens mätningar av sympatierna för ja och nej inför folkomröstningen om euron. På onsdagen visade Demoskop att nej-sidans försprång minskat till 5 procentenheter. I dag, torsdag, visar Temo att gapet ökat till 14 procentenheter.
Enligt Demoskops vd kan små skillnader i mätperiod ge stora utslag. Demoskop hävdar att man märkte en stor ökning för ja-sidan i början på förra veckan och då mätte inte Temo. Frågeställningen betydelsefull En annan förklaring till skillnaderna kan vara hur frågan är ställd. Temo frågar hur intervjupersonen skulle rösta om det var val i dag. Demoskop ställer frågan ”Anser du att Sverige ska införa euron?”, berättar vd Markus Uvell. – Det är viktigt att komma ihåg att till synes små skillnader i frågeställningarna kan ge ganska stora skillnader i svaren, säger han. Statsvetaren Michael Gilliam vid Göteborgs universitet tror att det är svårare att mäta opinionen inför en folkomröstning än inför ett vanligt riksdagsval. ”Ny situation” – Detta är lite av en ny situation, säger han. Många väljare är osäkra och opinionsinstituten har det besvärligare än vid ett vanligt riksdagsval när människor trots allt ska göra någonting som man har gjort många gånger tidigare, det vill säga rösta på ett parti. Nu är det någonting vi ska rösta om en gång och aldrig mer och då blir osäkerheten antagligen större. Arne Modig, opinionsansvarig på Temo, säger så här om de stora variationerna mellan opinionsmätningarna i EMU-frågan. – Det är naturligtvis ett problem för branschen att det framstår som om den inte går att lita på. Om variationerna är stora mellan olika opinionsinstitut tror du att det skulle kunna påverka synen på opinionsmätningar? – Ja, det tror jag, till en del. Det finns ett drag av detta som inte är helt positivt för opinionsundersökningsföretagen, säger Arne Modig. Undersökningarna mäter trender Statsvetaren Michael Gilliam tycker inte att eventuella osäkerheter i opinionsmätningarna är något problem bara man använder dem på rätt sätt. Det vill säga för att identifiera långsiktiga trender i politiken. – Det är naturligtvis spännande att de finns, säger han. Det skulle vara tråkigt annars. Det är klart att vi tjänar på att det görs många olika opinionsundersökningar, men samtidigt kanske de får lite för stort utrymme, att vi tillmäter dem lite för stor säkerhet. Man har en tendens att tillskriva små förändringar alltför stor betydelse, säger Michael Gilliam. Felmarginalen 3 procent Felmarginalen i Temo:s mätningar är plus/minus 3 procentenheter. Det innebär att 51 procent för nej-sidan i själva verket kan vara allt mellan 48 och 54 procent. Ja-sidans 37 procent kan vara vadsomhelst mellan 34 och 40 procent. Men felmarginalerna glöms ofta bort i mediernas rapportering, säger Arne Modig på Temo. – Jag tycker att de kommer fram i allför liten omfattning. Det är ändå så att det vi gör är en bra skattning, men att det finns en felmarginal i detta. Den borde uppmärksammas mera, anser han.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".