Dåligt minne allt vanligare problem

Allt fler medelålders människor söker nu hjälp på minnesmottagningarna för att de har svårt att komma ihåg. Symptomen har fått namnet ”mild/lindrig glömska” av forskarna, och i dagarna samlades experter från hela världen i Saltsjöbaden för att diskutera hur man ska diagnosticera och behandla patienterna.
Professor Lars Olof Wahllund vid Huddinge sjukhus är en av dem som fått fler patienter. – Jag jobbar på en minnesmottagning och där ser vi en klar skillnad jämfört med för tio år sedan. Vi har betydligt fler patienter med minnesstörningar som söker tidigt nu för tiden. Inte oroas i onödan Alzheimer light är ett vanligt skämt nuförtiden när någon förlagt nycklarna eller glömt portkoden. Men bland yngre handlar det ofta om stress, utbrändhet eller depression när någon tycker sig ha tappat minnet. Allt fler söker nu hjälp för sina minnesstörningar, och det är viktigt att inte oroa människor i onödan, säger professor Laura Fratiglioni vid Aging research center. – Det är viktigt att folk inte blir oroade så fort man upptäcker att det finns något problem med deras minne. Det är viktigt att undersöka och det finns orsaker man kan behandla redan nu. Regler för vård Men många oroar sig för sitt minne och bara det kan göra att minnet försämras. Men det finns regler för när man bör söka vård, säger Lars Olof Wahllund. – Så länge man kan få hjälp med sin glömska, så att man får en ledtråd till det man har glömt bort och den ledtråden hjälper en att hitta så är det ingen fara. En annan grundregel är att om man börjar få riktiga problem med minnet, så att det ställer till problem i vardagen, man låser sig ute, åtskilliga gånger glömmer plattor på spisen, missar möten, om det sker väldigt ofta. Då ska man söka hjälp.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".