Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp i förhandlingarna om skatterna

Det har blivit tvärstopp i förhandlingarna och bråk mellan regeringen och miljöpartiet om skatterna. Regeringen trodde att den på torsdagen skulle göra upp med vänsterpartiet och miljöpartiet om statens ekonomi. Men finansminister Bosse Ringholm säger att läget nu är allvarligt.
– Det finns massor av frågor där vi har olika uppfattningar, säger finansminister Bosse Ringholm. Kan du ge några exempel – Det handlar om höjda skatter som vi är väldigt tveksamma till från regeringens sida. VI är emot både höjda bensinskatter och andra skatter. De skattehöjningar Bosse Ringholm är emot är framförallt miljöpartiets krav på höjd bensinskatt och höjd skatt för personer som tjänar över ungefär 22 000 kronor i månaden. Spirande konjunkturuppgång Vid ett internt möte med de socialdemokratiska riksdagsmännen förklarade Bosse Ringholm enligt vad Ekot erfar att han vill sätta fart på den spirande konjunkturuppgången i Sverige, inte knäcka den med skattehöjningar. Vill inte gå lika långt Ändå har regeringen accepterat andra skattehöjningar som miljöpartiet och vänsterpartiet vill göra på energin. Det handlar bland annat om skattehöjningar på diesel, eldningsolja och el. Regeringen vill bara inte gå lika långt, medan miljöpartiet kräver att skatterna på energi höjs med 2 miljarder nästa år har regeringen hittills satt stopp vid hälften så mycket. Den har alltså accepterat att skatterna på energi skulle höjas med en miljard nästa år. Dyrare värma huset Om det trots grälet blir en uppgörelse om statens budget ser det alltså ut att bli dyrare att värma huset nästa år. I gengäld ser partierna ut att komma överens om att inkomstskatterna ska sänkas, genom att grundavdraget i deklarationen höjs. Detta förnekade inte Bosse Ringholm i dag, men han sa att det inte är helt klart hur man ska kompensera människor för att energin blir dyrare. – Det är också en fråga vi håller på att diskuterar om det ska gälla alla hushåll, alla företag eller vilken modell vi ska använda. Jag tror vi behöver stärka företagen, framförallt småföretagens situation. Nu är det alltså dödläge i förhandlingarna, men enligt ekots källor kommer regeringen att försöka bryta det med att lämna ett nytt bud.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".