Estlands koalitionsregering spricker

Uppdaterad 16:11
I Estland leder nu den ekonomiska krisen till att landets koalitionsregering spricker. Premiärminister Andrus Ansip meddelade i dag att han sparkar regeringskoalitionens tre socialdemokratiska ministrar.

En av de sparkade ministrarna är finansministern och partiledaren Ivari Padar.

– Den här koalitionen fungerar inte längre, sa premiärminister Andrus Ansip på en presskonferens i dag innan han for i väg till landets president för att be honom om lov att göra sig av med regeringens socialdemokrater.

Och anledningen till att koalitionen inte fungerar är att Ansip och hans liberala Reformparti inte kan komma överens med Socialdemokraterna hur regeringen skall hantera den svåra ekonomiska kris som Estland befinner sig i.

Under det första kvartalet i år sjönk bruttonationalprodukten med hela 15,6 procent. Staten måste gå hårt fram med sparåtgärder.

Strax innan beskedet att Socialdemokraterna skall ut ur regeringen hann den besluta att spara 2,3 miljarder kronor bland annat genom att minska de offentliganställdas löner med mellan fyra och åtta procent.

Men Socialdemokraterna vill hålla fast vid att esterna trots kris skall ha en grundtrygghet och vill till exempel inte riva upp en överenskommelse att höja arbetslöshetsersättningen. Den reformen vill de övriga i regeringen slopa.

Socialdemokraterna vill också höja skatten, men får inte de andra med sig på det.

Kvar i regeringen sitter förutom Reformpartiet den högerinriktade IRL-alliansen, men tillsammans har de här två inte egen majoritet i det estniska parlamentet utan måste söka stöd på annat håll och där ligger landsbygdspartiet Folkförbundet närmast till.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista