Regeringen vill minska byråkratin i skolan

Regeringen tänker avskaffa kommunernas skolplaner och skolornas kvalitetsredovisningar. Det kan betyda att det blir lite svårare för föräldrar och elever att värdera och jämföra skolor. Avsikten är att minska byråkratin, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– De har inte fyllt något större syfte, samtidigt som de har åsamkat rätt så mycket byråkratiskt arbete ute i kommunerna, som naturligtvis medför kostnader. Vi ska inte ha regler och byråkratiska processer i onödan. Det finns tillräckligt mycket byråkrati som tyvärr behövs, men just detta behövs inte och då ska det avskaffas, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Kravet på att alla skolor och kommuner ska göra kvalitetsredovisningar har funnits i tolv år. Där ska man kunna läsa fakta om skolan, om antal elever, hur många lärare som är utbildade, hur det går för eleverna och så vidare.

Här ska också stå hur målen förverkligats och vad skolan gör för att bli bättre och mycket annat.

Det blir en utvärdering av skolan som också underlättar för elever och föräldrar att se hur bra eller dålig den egna skolan och gör det lättare att jämföra med andra skolor.

Men Jan Björklund tycker att låta kommunerna utvärdera egna skolor är som att låta folk besiktiga sin egen bil, man kan inte lita på resultatet.

Redovisningarna ska ersättas av Skolinspektionens granskning. Och hur kommunernas kvalitetsarbete ska ske ska kommunerna får bestämma själva, enligt förslaget.

Jan Björklund tycker också att kvalitetsredovisningarna är så olika att de inte duger som grund för jämförelser mellan skolor.

– Jag menar att i en kommun där det finns flera skolor att välja på så ska kommunen informera om de olika skolornas styrkor och svagheter. Däremot den statliga kvalitetsredovisningens huvudsyfte har varit att kommunerna ska skriva ihop en utvärdering där man beskriver hur bra man är, som skickas in till staten, och den har i praktiken saknat trovärdighet som utvärderingsinstrument, säger Jan Björklund.

I skolplanen ska stå hur skolväsendet ska utvecklas och hur skolorna ska nå målen. I förslaget till ny skollag kommer regeringen att föreslå att planen och redovisningen avskaffas. Socialdemokraternas Marie Granlund är kritisk.

– Jag tror att för att åstadkomma en likvärdig skola över hela landet så är det viktigt med nationella regler för hur detta ska fungera. Det är viktigt med ett kvalitetsarbete som hela tiden fokuserar på hur man ska höja kunskapsresultaten. Det vore mycket olyckligt om det här försvann, säger Marie Granlund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista