Världs-BNP upp 2 procent

Världsbanken kom på torsdagen med en vagt positiv prognos om världsekonomin, en rapport som uppger att det går bäst för U-länderna.
Läget är fortfarande skakigt, men en vändning har skett och en återhämtning är på väg, säger Washington-baserade Världsbanken som gör prognosen att världens samlade BNP i år ökar med 2 procent och nästa år med 3 procent. Ett problem år de låga räntorna som gör det svårt att med en räntesänkning få ytterligare fart på ekonomin i i-länderna. Och det är istället i utvecklingsländerna som konjunkturen återhämtar sig snabbast, här är tillväxten mer än dubbelt så hög som i OECD-länderna. Bakom de här siffrorna finns naturligtvis den snabba utvecklingen i t ex Kina, men - säger Världsbanken - alla utvecklingsländer redovisar bättre tillväxt, även länderna söder om Sahara. Det har också skett viktiga strukturella förändringar: inflationen har minskat, statsfinanserna har blivit bättre i utvecklingsländerna och industrivaror är nu den största posten i deras export. Men fortfarande lever mer än en miljard människor på mindre än en dollar per dag. Världsbankens rapport är specialtajmad till Världshandelsorganisationen WTO möte i Cancun i Mexico nästa vecka. Och Världsbanken riktar en skarp maning till OECD-länderna att öppna sina marknader för livsmedelsimport från utvecklingsländerna. Jordbrukets andel av u-ländernas export till de rika länderna har i själva verket sjunkit, som ett resultat av handelshinder och subventioner - en generös attityd från i-länderna skulle radikalt kunna minska antalet fattiga människor i u-länderna, säger Världsbanken. Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".