Libertas hoppar av svenska EU-valet

Uppdaterad 17:00
Det EU-kritiska alleuropeiska partiet Libertas drar sig ur det svenska EU-valet i brist på resurser. Stefan Kihlberg, som toppar den svenska listan, säger att man fått besked att de centrala resurserna inte räcker till för Sverige.

Enligt Stefan Kihlberg är beslutet att dra in kampanjmedlen till Sverige fattat av Libertas centrala ledning i Bryssel.

Bara att trycka upp valsedlar uppskattar Stefan Kihlberg skulle kosta runt 350 000 kronor, och distributionen i runda slängar det dubbla, och de pengarna finns inte i Sverige.

– Vi har helt enkelt inte råd att trycka valsedlar och distribuera dem, säger han.

Libertas blev känt i hela Europa, som en av de viktigaste krafterna bakom det irländska folkets nej till EU:s Lissabonfördrag.

Nu vill partiet driva kampen mot fördraget vidare genom att etablera sig i EU:s medlemsländer. Men nu drar man in stödet till valkampanjen här i Sverige.

Men förstanamnet Stefan Kihlberg säger att partiet inte lägger ner i Sverige. Istället satsar man på nästa EU-val 2014, och ambitionen är att bygga upp en svensk organisation och skaffa en egen finansiell bas.

– Det är bara den här valrörelsen som vi avslutar. Vi lägger inte ner utan tvärtom kommer vi att satsa väldigt mycket på att verkligen etablera oss i Sverige permanent, säger Stefan Kihlberg.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista