Hårdare tag mot hyresgäster med parabol

På flera håll i landet försöker nu hyresvärdar komma tillrätta med hyresgäster som olovandes sätter upp parabolantenner på fasaden. I Malmö får i dagarna sju hyresgäster besked om att de vräkt från sina lägenheter.
- Det är alltid olyckligt, en vräkning av människor det slår ju på dem som blir vräkta. I och med att det blir nya hyresgäster blir det mer kostnader för fastighetsbolaget också, med eventuella renoveringar och dyligt som kan behövas, säger Bengt Andersson som är förvaltare på fastighetsbolaget ISS Ecuro Kan överklaga till hyresnämnden En hyresgäst som blir vräkt kan överklaga till hyresnämnden. Men att skruva fast paraboler mot hyresvärdens vilja är svårt att få rätt om. I hyreskontraktet står att man inte utan tillstånd får montera saker fast på byggnaden. För hyresvärden är det här en viktig fråga, för juridiskt sett blir antennen då ett fastighetstillbehör med skadeansvar för hyresvärden om något händer med både människor och huset som sådant. Hyresgästföreningen håller med Bostadsbolaget MKB i Malmö har fått rätt i en sådan här vräkning för några år sedan, igår hade man ännu ett fall i hyresnämnden. Och på Hyresgästföreningen håller man med, otillåtet monterade paraboler är grund för vräkning, säger jurist Johan Perup - Det kommer att bli väldigt svårt för de som har fått en uppsägning tidigare och som sen kontaktar fastighetsförvaltaren och informerat om att man tagit ned de och montera upp dem igen det kan bli svårt för dem att rättfärdiga, det är ett avtalsbrott helt enkelt. Man har skrivit under på att man inte ska montera upp det här, säger Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen.
Annette Cedergren, SR Malmö annette.cedergren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".