Radio och tv slogs ut i Dalarna

Uppdaterad 22:50
Ett kraftigt åskväder slog ut alla sändningar från Sveriges Radio och Sveriges Television i Dalarna på torsdagskvällen. Strömmen bröts vid 20-tiden och felet var avhjälpt först efter klockan 21.30.

– Det är väldigt allvarligt, det är inte så ofta vi har såna här kraftiga avbrott en sån här lång period. Normalt går reservkraften in ganska snabbt och man märker ingenting, men den här gången har det inte fungerat. Kanske beroende på att det har varit ett väldigt kraftigt oväder i området, säger Lennart Ivarsson på Teracom.

Vid klockan 20 bröts Sveriges Radios och SVT:s sändningar i Dalarna. Enligt Teracom tyder allt på att orsaken var ett åsknedslag någonstans i systemet.

Ett strömavbrott ska normalt inte stoppa utsändningarna. Det finns reservaggregat, eftersom radio och tv räknas som viktiga samhällsfunktioner. Men den här gången fungerade inte reservsystemen. Teracom ska utreda vad som gått snett. Och det är viktigt att det blir gjort, säger Magnus Lundén, kanalchef på Sveriges Radio Dalarna.

– När P4-kanalen går ner, det som är vår huvudsakliga larmkanal, är det alltid väldigt bekymmersamt. Det är via den kanalen som vi når lyssnarna med viktiga meddelanden, säger Magnus Lundén.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista