Hoffman utmanar Pekgul på rasistdebatt

I samband med folkomröstningskampanjen om EMU har en diskussion brutit ut har brutit ut mellan socialdemokraternas kvinnoförbundsordförande Nalin Pekgul och vänsterpartiledaren Ulla Hoffman. Den handlar om vilka krafter som finns på nejsidan.
Debatten om EMU skruvas upp dag för dag. Igår fanns en debattartikel i Expressen där det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna hyllade nej-sägande centerledaren Maud Olofsson Tidigare har ja-sägaren Nalin Pekgul som är ordförande i socialdemokraternas kvinnoförbund kritiserat vänsterledaren och nej-sägaren Ulla Hoffman för att stått bredvid Sverigedemokrater och delat ut nej till EMU-information. Ulla Hoffman är rejält upprörd efter en artikel i Expressen där Pekgul drar paralleller med nej-sidan och antidemokratiska krafter. – Jag skulle väldigt gärna vilja att Nalin Pekgul någon gång tog en debatt med mig kring de här rasistiska frågorna och om främlingsfientlighet. Hon buntar ihop mig med nazister och rasister och jag tycker att hon kan säga det rakt i ansiktet till mig och stå för det istället för att göra de här uttalandena. På vilket sätt har hon angripit dig tycker du? – Det är många av mina vänner som kommit till mig och som röstar nej som känner sig kränkta. De frågar: Om jag röstar nej nu är jag då rasist? Det är precis vad Nalin Pekgul säger, att de som röstar nej är rasister, det är innebörden i det hon säger. Vad tycker du om hennes agerande? – Jag tycker att det är botten. Botten är nådd med det här. Nalin Pekgul svarar på Ulla Hoffmans kritik och säger att hon vill att nej-sidan tydligare tar avstånd från dom antidemokratiska krafterna. – Jag tycker att det är oerhört viktigt att de förklarar att de här krafterna finns också på nej-sidan, men vi har inte med dem att göra.
Edvard Unsgaard edvard.unsgaard@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".