Spänt brittiskt intresse för svenska eurovalet

Den brittiska regeringen följer den svenska folkomröstningen om EMU med spänt intresse. Ett svenskt nej nästa söndag skulle ytterligare försvåra för premiärminister Tony Blair, som vill föra in britterna i euroområdet, att utlysa en brittisk folkomröstning inom de närmaste åren.
Blair sade idag, när vår korrespondent frågade honom på en presskonferens, att det svenska omröstningsresultatet kommer att påverka den brittiska eurodebatten. – Självklart, sade Tony Blair. Det kommer att påverka debatten överallt. Vill att Sveriges röstar ja Det är knappast någon hemlighet att Blair själv skulle önska att Sverige röstar ja, men det säger han inte högt. – Beslutet, säger han, är svenska folkets, och vore jag i er premiärministers kläder skulle jag tycka det var viktigt att utländska politiker inte lägger sig i. Blair förnekade på presskonferensen på torsdagen att hans egen eurostrategi skulle ha slagits i spillror av den djupa politiska förtroendekris han befinner sig i. Ingen förändring av tidtabellen På frågan om det nu finns någon chans alls att det blir en brittisk folkomröstning före nästa val, som ska hållas senast 2006, hävdade Blair att inget har förändrats. Regeringen skall, precis som den sade i juni, se över igen nästa år om ett eurointräde vore bra för den brittiska ekonomin. Men i juni sade Blair också att han och regeringen skulle ”lägga in en ny växel” och börja aktivt försöka göra britterna mer positivt inställda till både EU och euron. Av det har blivit ingenting, hela regeringsapparaten har varit fullt sysselsatt med den politiska krisen kring Irak och vapenexperten David Kellys självmord.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".