Spansk utmanare till HM öppnar butik i Stockholm

Den spanska butikskedjan Zara öppnar sin första butik i Sverige på fredagen, vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm, Zara framställs ofta ut som en av Hennes & Mauritz främsta konkurrenter, och öppnar nu en butik bara ett par kvarter från HM:s huvudkontor.
Under torsdagen arbetade Zaras personal med att få det sista på plats. Mai-Britt Tornhoj är Zaras nordenchef och säger att Zara kommer att konkurrera med låga priser. – Jag tror det kommer att gå bra precis det gör i andra städer där vi öppnar butiker. När folk ser vår vilken kvalitet vi har i förhållande till vår prisnivå tror jag att vi kommer att få ett bra mottagande i Stockholm. Planerar ni fler butiker i Sverige? – Ja de gör vi. Var då? – Det kan jag inte säga nu. Butikskedjan Zara framställs ofta som en av klädkedjan HM:s främsta konkurrenter, nu etablerar Zara en butik i Stockholm, i närheten av en av HM:s största butiker. Båda bolagen slåss ofta hårt om samma lokaler även i andra delar av världen. Båda vill ligga mitt i stan. Kristina Stenvinkel, pressansvarig på HM, säger att bolaget redan konkurrerar med Zara i många andra länder och välkomnar dom även hit. Trots att det finns många likheter mellan de båda bolagen finns också skillnader. HM har idag över 800 HM-butiker runt om i världen. Zaras ägare Inditex har över 1000 butiker där Zarabutikerna är enskilt störst men där även andra butiker ingår. En annan skillnad är att HM har butiker i både större och mindre städer medan Zara enbart har butiker i dom större. En tredje skillnad är Zaras omvittnat snabba omsättning i sin kollektion. Det beror på att Zara tillverkar sina kläder i Spanien medan HM har sin tillverkning spridd över världen och därmed har längre avstånd mellan produktion och butik. Monika Elling är analytiker på Enskilda Securities och följer bland annat HM och Zara på börserna. För HM betyder Zaras etablering inte så mycket tycker hon. – Det är en butik och HM har många butiker i Sverige. Det är ju så att vi köper inte alla våra kläder i en butik oavsett. Zara kommer att konkurrera med HM, men också med alla andra klädbutiker i Sverige.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".