Ja - och nejsidan debatterade priser

Euron kan ge lägre priser. Så långt var ja- och nej-sidan överens när de på torsdagskvällen drabbade samman i programmet P4 granskar. Men där upphörde samsynen. Lena Ek, centerpartiet tror att vinsterna i form av lägre priser är mycket små.
– Valutan är ett handelshinder, men effekten av att byta är ganska liten och den är omdiskuterad och framförallt priset innebär att vi lämna bort bestämmanderätten över vår valuta och ränta och då kostar det ändå mycket mer i slutändan. Men du håller ändå med om att en gemensam valuta kan i slutändan ändå leda till lite sjunkande priser. – Men det är samma resonemang som att säga att det är jättebra att ta ett frimärke över huvudet när det regnar. Det är klart att det minskar regnet på en liten prick på huvudet, men samtidigt är det bättre med ett paraply kanske. Men Konsumentminister Ann-Kristin Nykvist tror att vinsterna med euron är betydligt större än ett frimärke. I somras presenterade hon en rapport med namnet euron och priserna där det konstaterades att en svensk barnfamilj betalar 30 000 kronor för mycket per när de handlar för att konkurrensen är för dålig. Med samma valuta som i euroländerna kan konkurrensen skärpas. Men hon tonar nu ner löftena om hur mycket billigare det kan bli med euron. – 30 000 beror på dålig konkurrens. Euron är ett viktigt smörjmedel på den inre marknaden. Men hur mycket kan euron ge? – Det kan ingen säga.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".