SEB använder inte garantiprogram

SEB har varit med i statens garantiprogram i över två veckors tid men ännu har banken inte använt sig av programmet. Ingen från SEB vill ställa upp på en bandad intervju om saken.

Så här sa SEB:s vd Annika Falkengren när senaste kvartalsrapporten presenterades i april i år.

– Jag tror att det är viktigt att säga att likviditeten för samtliga banker i Europa är fortsatt dålig. Nu har våra aktieägare satt i kapital i banken så att vi är stora och starka men likviditeten är inte tillräckligt bra. Vi behöver låna upp lite längre pengar, därför tycker vi att det känns klokt och affärsmässigt att går med i det här programmet som alla våra konkurrenter är med i, sa Annika Falkengren.

SEB tvekade länge innan banken valde att gå med i statens garantiprogram som sköts av Riksgälden. När SEB presenterade sin senaste kvartalsrapport den 24 april så berättade vd Annika Falkengren att banken skulle ansöka om medlemskap. Sen den 6 maj är SEB godkänd men hittills har banken inte lånat några pengar med staten som garant.

Dagen innan SEB och Riksgälden skrev under avtalet så berättade SEB att banken lånat upp 1 miljard euro, motsvarande över 10 miljarder kronor och i pressmeddelandet står det tydligt att upplåningen skedde utan statsgaranti.

Rodney Alfvén är analyschef på fondkommissionären Cheuvrex och bevakar banker. Han tolkar SEB:s agerande så här.

– Jag tror att man ska se det som en slags husförsäkring. Det är inte säkert att man använder den utan det är i händelse av en olycka. Det här är en möjlighet man har skaffat sig men det är inget tvång, säger Rodney Alfvén.

SEB själva svarar via mejl att det i dagsläget inte går att säga när de kommer att använda sig av garantiprogrammet och att de följer utvecklingen på kreditmarknaden väldigt noggrant och hela tiden jämför olika alternativ till upplåning.

Att vara med i garantiprogrammet betyder vissa inskränkningar för deltagarna, både vad gäller löner och bonusar för de fem högsta cheferna, och hur mycket styrelsemedlemmar får betalt.

Avtalet ger Riksgälden rätt att kräva att få se alla möjliga dokument som rör just detta. Bryter man mot till exempel löne- och bonusreglerna i avtalet kan Riksgälden påföra ett kontraktsvite på 10 miljoner kronor eller 1 procent av omsättningen.

SEB som svarar vi mejl menar att banken har accepterat dessa regler när man skrev under avtalet.

Först att gå med i programmet var Swedbank och till skillnad från SEB så tog det bara några dagar innan Swedbank hade lånat upp pengar med staten som garant.

Thomas Backteman är kommunikationsdirektör på Swedbank.

– Vi har fram till i mitten på maj lånat upp 240 miljarder inom ramen för det statliga garantiprogrammet. Det ger oss oerhört konkurrenskraftiga upplåningsvilkor vilket gör det möjligt för oss att ha en konkurrenskraftig utlåning till våra kunder, säger Thomas Backterman.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista