”Risk för könsstympning överdrivs”

Risken att somaliska småflickor ska könsstympas av sina föräldrar är överdriven och blir ett hinder för alla invandrade somaliers anpassning i landet. Det hävdar socialantropologen Sara Johnsdotter. Den gängse bilden är att 5 000 somaliska flickor i Sverige under fem år är hotade.
– Det är en felaktig siffra anser jag. Den är beräknad på befolkningsstatistik vilket betyder att det räcker med att du har en förälder från någon av de här länderna i Afrika så är du automatiskt i riskzonen. Det ger vanliga människor som inte är så insatta i frågan bilden av att alla afrikanska flickor i Sverige när som helst kan bli upplagda på köksbordet och omskurna och det är inte riktigt. Jag skulle säga att den reella risksiffran är väldigt liten i Sverige. Hur liten? – Det är det ingen som vet. Sara Johnsdotter har i tre år bott på Rosengård i Malmö bland somalier, intervjuat och gjort en doktorsavhandling som går ut på att den gängse bilden är fel och siffrorna är uppblåsta. Hon hävdar vid det internationella forskarmötet i Malmö idag att somalier ändrar sin tradition i exil i Sverige. Varför skulle då någon vilja överdriva risksiffrorna? – Det finns många skäl till det. Dels finns det en tradition att det är så här man diskuterar den här frågan, det finns massor av moralisk indignation i det, det finns tendenser att blåsa upp siffror och blåsa upp hotbilden. Sen har du allt att vinna på att påstå det eftersom afrikanska grupper i Sverige inte kan försvara sig mot den här sortens framställningar. Det finns inget sätt som de bevisa att de inte omskär sina flickor. I juni lade regeringen fram en handlingsplan med syfte att skydda de afrikanska småflickorna i Sverige och departementssekreterare Jenny Tunér säjer att man har byggt planen på antagandet att femtusen barn faktiskt är i rikszonen. – Vi bedömer att de är i riskzonen eftersom man tar med sig den här traditionen när man flyttar. Det vet ni? – Vi vet inte. Regeringens hållning är att även om det är 1 000 flickor som drabbas av det här och inte 5 500 så är det ju ett problem. Den officiella hållningen är alltså att alla somaliska småflickor i Sverige riskerar könsstympning och mot detta kämpar en av de få forskare som har undersökt förhållandet. – Det är svårt att få igenom andra röster när den här framställningen är så stark som den är via journalister, aktivister, politiker och tjänstemän, vissa experter. Är det dags att vända debatten? – Jag tycker det både för alla afrikaner i Sverige som tänker om det här på ett helt nytt sätt, antingen från sitt hemland eller genom en process här i exil. Men också för de fåtal flickor som är i riskzonen.
Lasse Olsson, SR Malmö lasse.olsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".