Euromotståndare inom s arga på Nalin Pekgul

På torsdagen välkomnade det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul en debattartikel i Expressen där Sverigedemokraterna prisar centerledaren Maud Olofsson. Det här upprör nu socialdemokrater på nej-sidan i EMU-kampanjen. Nalin Pekgul menar att debattartikeln visar väljarna vilka krafter som är emot euron på nej-sidan. (Ekot)
– Det är oerhört viktigt att de tydligt förklarar att de här krafterna finns också på nej-sidan, men vi har inte med dem att göra, sa Nalin Pekgul till Ekot på torsdagen. Men den socialdemokratiske riksdagsledamoten Luciano Astudillo upprörs över att den som säger nej till euron associeras med nationalistiska och rasistiska krafter. – Jag är bekymrad, för det är så att vi har ett liv också efter den 14 september. Inom socialdemokratin finns det ju många nej-sägare, inom kvinnoförbundet som valt att ha en neutralställning finns det många nej-sägare, det finns många socialdemokrater med invandrarbakgrund som aktivt engagerat sig för ett nej och att klistra på människor etiketten rasist är rätt grova påhopp. Vad har du mött för reaktioner? – Det är många som känner sig kränkta och upprörda och vill göra någonting. Jag förstår det, men jag tycker också att vi måste ta det lugnt nu och föra tillbaka debatten till sakfrågan, det här tjänar ingen på speciellt inte inom vårt parti. Vilken effekt på väljarna tror du Nalin Pekguls uttalande kan få? – Jag tror många blir irriterade för att man känner sig kränkt av ett så grovt påhopp. Sen ska man inte glömma att Nalin själv var ju nej-sägare fram till i våras. Tycker du nej-sidan håller rågången ren mot nationalistiska och rasistiska krafter? – Jag tycker att vi varit ganska tydliga, de har inte fått ett öre av de pengarna som fördelades till ja- och nej-sidan. Det har gjorts tydliga manifestationer från nej-sidan mot rasism, hela den kampanjen som invandrare mot EMU driver är internationellt präglad så jag förstår inte riktigt varför man måste plocka fram företrädare för ett parti, Sverigedemokraterna, som på sin höjd representerare 1 eller 2 procent av Sveriges befolkning.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".