Många incidenter på kärnkraftverken

Uppdaterad 12:16
Det inträffade fler incidenter än vanligt vid de svenska kärnkraftverken förra året. Och flera av händelserna har klassats högre än vad som varit vanligt de senaste åren. Det visar Strålsäkerhetsmyndighetens årliga rapport.

– Som indikationer på att man har förhållandevis mycket att göra är det allvarligt för då finns det risk att det blir fel i de arbeten man genomför, säger Leif Karlsson enhetschef för drift och strålskydd på myndigheten.

Vid fyra tillfällen var händelserna så pass allvarliga att det krävdes tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att få starta upp verksamheten igen. Det handlade bland annat om sprickor i styrstavarna till bränsleelementen.

Under förra året gjordes också 14 så kallade snabbstopp, alltså där det inte krävdes tillstånd att starta upp verksamheten igen.

Oskarshamn 1 hade flest stopp - fem stycken. Och myndigheten kräver nu att de vidtar åtgärder för att minska antalet snabbstopp.

Lars Thuring vd menar att de redan gjort förbättringar, och märkt resultat.

– Vi har sedan förra året jobbat intensivt med olika förbättringsprogram och vi ser att det börjar ge effekt nu. Vi har betydligt färre snabbstopp på OKG nu i år än vad vi hade förra året.

Generellt visar rapporten på att kärnkraftverken upprätthålls på en acceptabel nivå. Och att de har förutsättningar att kontrollera händelseutvecklingen vid ett eventuellt haveri.

Just nu pågår ombyggnationer, dels för att försvåra intrång i anläggningarna, dels för att förbättra just säkerheten. Det är något som kan ha bidragit till antalet händelser säger Leif Karlsson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Ett antal av de här händelserna har varit kopplade till moderniseringsarbetet som pågår ute på samtliga anläggningar. I samband med det har det inträffat några händelser som har lett till att vi har reagerat och att man har fått se över sina rutiner ute på anläggningarna.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista