Rika länder uppmanas att ta sig samman

Tre tunga organisationer specialiserade på världsekonomin, OECD, Internationella Valutafonden och Världsbanken, manar i ett uttalande världens rika länder att ta sig samman och se till att det stora frihandelsmötet, som börjar på onsdag i Cancun i Mexico inte slutar i ett misslyckande. Förhandlingarna inom Världshandelsorganisationen WTO är blockerade särskilt kring stöden till jordbruket och hela arbetet går trögt.
Finns det någon tidsgräns som det förhandlande sällskapet, de 146 WTO-länderna, lyckats hålla? Tveksamt. Nästan alla tidsplaner har spräckts sedan hela arbetet för nya handelsregler drogs i gång för två år sen på mötet i Doha. Drygt ett år återstår. U-ländernas intresse ska stå i fokus - det är utgångspunkten, och de har själva lyft fram frågor som billiga läkemedel och dispens med att införa vissa regler. Men grundläggande är också att de får chansen att sälja sina varor, kläder, jordbruksvaror och tyger till exempel. Stöden till bönderna är knäckfrågan i det stora paket som parterna ska enas om. Men det går trögt säger Sveriges handelsminister Leif Pagrotsky. – Det är ingen hemlighet att u-länderna är rätt besvikna, inte minst på att EU och USA på jordbruksområdet har skött sig exemplariskt. EU har missat tidtabeller och deadlines. USA har infört en ny jordbrukspolitik som försämrar utgångsläget för förhandlingen genom att de mycket kraftigt ökat jordbrukssubventionerna, istället för att gå den motsatta vägen som var själva förutsättningen för alltsammans. De tre ekonomiska organisationerna OECD, Valutafonden och Världsbanken pekar just på det faktum att flera rika länder höjt tullarna på jordbruksvaror så att de är åtta till tio gånger högre än på industrivaror och att olika bidrag till export från EU, USA och Japan pressar världspriserna. Varje hushåll i Europa och USA betalar varje år ungefär 10 000 kronor i bidrag till sina bönder, samtidigt som de betalar bistånd för att bönderna i u-länderna ska klara sig. USA och Frankrike, liksom kring Irak, är två länder som utmärker sig. USA säger sig vara berett att sänka sina jordbruksstöd rejält om andra parter, det vill säga EU och i synnerhet Frankrike är med på det. Men den franske finansminister Francis Mer understryker att i Cancun ska man bara enas om principer och inte tala om siffror.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".