Konsulter undanhöll hundratals miljoner

Uppdaterad 16:37
Konsulter som har anlitats av storföretag som Volvo Personvagnar, IBM och Tele 2 har systematiskt gömt undan hundratals miljoner kronor utomlands för att slippa betala skatt. Det framgår av en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Flera konsulter har dömts till fängelse för grova skattebrott och fler åtal är att vänta, enligt åklagare Jonas Arvidsson på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– Vad jag tror mig ganska säkert kunna säga är att vad vi nu ser är toppen på ett isberg, säger Jonas Arvidsson.

Genom att få mer än halva lönen utbetald till hemliga bankkonton i skatteparadis har konsulterna försökt undvika skatt.

Bakom upplägget står utländska bemanningsföretag som under flera år har försett svenska storföretag med specialister och konsulter inom teknik och IT.

P1-programmet Kaliber har träffat ”Peter”, en av konsulterna som har åkt fast. Han berättar om hur bemanningsföretaget han jobbade för sa åt honom att förstöra alla bevis när Skatteverket började utreda hans fall.

– Då svarade de direkt att nej nej nej nej, du ska förstöra alla akter du har från oss. Även radera alla telefonnummer från mobiltelefonen. Helt enkelt glöm det hela, att det har hänt.

Ulf Philipsson är revisor på Skatteverket i Göteborg och en av dem som har utrett fusket. Han är inte säker på att alla storföretag som har hyrt in konsulterna har velat förhindra skatteflykten.

– Skulle dessa konsulter inte tjäna så bra på de här uppdragen som de nu egentligen gör här skulle det ju naturligtvis bli mycket dyrare för storföretagen att anlita dem. Av den anledningen finns det ju ingen anledning kanske för storföretagen att rota i denna fråga, utan de låter det väl pågå så länge det ser bra ut, säger Ulf Philipsson på Skatteverket.

Sedan härvan började rullas upp för ett par år sedan har 145 konsulter fastnat i Skatteverkets kontroller. Ytterligare 300 konsulter står nu på tur att granskas.

Det kan handla om upp till en miljard kronor sammantaget som har gömts undan, enligt Skatteverket. Flera fall lär också hamna i domstol.

Kalibers granskning visar att bara Volvo personvagnar, för att ta ett exempel, har hyrt in ett 30-tal konsulter som senare fastnat i Skatteverkets kontroller.

– Vårt ansvar ligger ju i att ställa kraven på att man följer svensk lagstiftning, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo.

Och om man inte gör det?

– Då får man inte arbeta vidare hos oss.

Hur många arbetar kvar hos er, utav dem som har blivit eftertaxerade av Skatteverket?

– Det känner jag inte till i dag.

När kan du ge någon garanti på att de konsulter ni anlitar är lagliga, så att säga?

– Vi kan nog aldrig garantera det på det sättet som du efterfrågar just nu, men självklart tar vi väldigt allvarligt på detta, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo. 

Annika H Eriksson, Kaliber
kaliber@sr.se

Magnus Thorén, Ekot
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista