Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedskärningar inom travet upprör tränare

Publicerat fredag 5 september 2003 kl 05.34
Ilskan jäser inom svensk travsport, särskilt i Norrland. Det ska nämligen bli betydligt färre tävlingar på travbanorna norr om Gävle framöver. Åtminstone om det stora sparförslag som Svenska travsportens centralorganisation, STC, lagt fram blir verklighet. Konsekvenserna kan bli kännbara för många travtränare, och förslaget har också fått mycket kritik från aktiva inom travsporten.
– Jag tror det får enorma konsekvenser för travsporten i landet och Norrlandsregionen kommer att drabbas väldigt hårt, säger Jan I Jönsson, ordförande för travtränarnas riksförbund. Intäkterna från ATG:s spel räcker inte för att behålla samma omfattning på travsporten som tidigare. Svenska travsportens centralorganisation har kommit fram till att sporten måste spara 63 miljoner kronor. Sparförslaget innebär att det blir 56 färre tävlingsdagar i landet och 40 av de dagarna försvinner på travbanorna från Gävle och norrut. Kritikerna menar att förslaget i förlängningen utarmar travsporten genom att färre travdagar tvingar travtränare och hästägare vid de små banorna antingen avveckla eller flytta. Jim Frick är en av travsportens mest aktiva tränare. Han har Solvalla i Stockholm som hemmabana och skulle gynnas av sparförslaget. – Skulle jag tänka på bara mig själv skulle jag ställa mig bakom det här förslaget. Då kommer mer hästar till oss här, det är ju här på Solvalla vi har pengarna att köra dem. Vi kan ju gå till våra grannländer och se hur dåligt skött det är där. Det är för dåligt på STC, de tänker för mycket på spel och för lite på själva sporten, säger Frick. I avtalet med staten och ATG står det att trav ska förekomma i rimlig fördelning över hela landet. Men Svenska travsportens centralorganisation, STC, menar att många av travbanorna i Norrland inte genererar tillräckligt stora spelintäkter i förhållande till antalet travdagar. – Norr om Gävle och Dalarna kör vi 27 procent av alla tävlingsdagar men där finns bara 11 procent av den svenska befolkningen. Efter strukturförändringen kommer vi fortfarande att köra 24 procent av tävlingsdagarna på den befolkningsmängden. Vi tror att det är av värde att göra en viss strukturell förändring istället för att använda en osthyvel och dra lika över hela landet, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare för svenska travsportens centralorganisation, STC.
Magnus Bergner, Skellefteå magnus.bergner@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".