Kina

Förståndshandikappade hölls som slavar

Nya fall av slavarbete på kinesiska tegelbruk har nyligen avslöjats, det skriver den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina. Det problemet är bara en del av den växande handeln med människor i Kina.

Enligt den statliga nyhetsbyrån har kinesisk polis fritagit 32 personer som rövats bort och tvingats arbeta utan betalning på tegelbruk i Anhuiprovinsen i östra Kina.

Slavarbetarna sägs vara mentalt handikappade och tio personer ska ha gripits av polisen för inblandning i fallet.

Trots förbättrad lagstiftning för arbetare fortsätter den underjordiska handeln med människor att var en källa till gratis arbetskraft i Kina.

Senaste gången problemet uppmärksammades var i juni 2007 då kinesiska medier tillsammans med drabbade föräldrar avslöjade att slavarbete förekom på tegelbruk i provinserna Shanxi och Henan.

Enligt officiella medier mobiliserades då 55 000 poliser för att genomsöka flera tusen fabriker och det rapporterades att 600 slavarbetare fritogs.

Men människohandel fortsätter att vara ett växande problem i Kina.

I en kampanj nyligen säger sig kinesisk polis ha fritagit över 400 kvinnor och barn som rövats bort och sålts som slavar över hela landet. De siffrorna ska nog ses mest som toppen av ett isberg.

Barnbegränsningspolitiken har skapat en speciell svart marknad för barn, där bortrövade pojkar säljs till par som vill ha en son och arvtagare och flickor säljs till familjer som önskar uppfostra en dotter som hemhjälp eller som blivande brud.

Många anhöriga klagar över att polisen inte visat något intresse för att leta efter försvunna personer och intressegrupper på internet spelar en viktig roll när familjer försöker att ordna privata efterforskningar.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista