Sverige vill ge ESS-forskare skattefrihet

För att öka chanserna för Sverige att få den europeiska forskningsanläggningen ESS erbjuder nu regeringen total skattefrihet för både byggandet av anläggningen och för verksamheten, om ESS placeras i Lund.

– Vi är mycket angelägna om att den här anläggningen ska få byggas i Sverige. Det skulle betyda otroligt mycket för Öresundsregionen och hela Sverige. Och det skulle vara bra för forskningen i Sverige. Vi räknar med att detta hade blivit skattebefriat under alla förhållanden för det finns sådana regler i Europa, men vi föregriper nu ett sådant besked från skattemyndigheterna med den här garantin, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Hur mycket förlorar då statskassan på detta?

– Det handlar nog i storleksordningen om ett par hundra miljoner kronor.

Kampen om den enorma forskningsanläggningen ESS går nu in i slutskedet och konkurrensen mellan de tre kandidatländerna, Spanien, Ungern och Sverige hårdnar.

Både Ungern och Spanien har tidigare kunnat erbjuda skattefrihet, men nu gör alltså Sverige detsamma.

Utländska forskare slipper betala inkomstskatt, anläggningen behöver inte betala energiskatt och momsen för bygget slopas.

ESS-anläggningen, som om Sverige får den kommer att placeras i utkanten av Lund, beräknas kosta cirka 13 miljarder kronor.

Sverige har tillsammans med Danmark och Norge varit beredda att stå för 50 procent av kostnaden för bygget , medan Spanien bjudit 58 procent. Men nu sockrar Sverige sitt bud ytterligare.

–Vi håller nu kontakt med väldigt många länder men en del av dem har svårt att komma med beslut. Då har vi sagt att i avvaktan på att de beslutar sig så garanterar vi att de beloppen ändå kommer in.

Kan ni matcha Spaniens 58 procent?

– Det är väl tveksamt om vi gör om man riktigt räknar på det, men vårt trumfkort är att vår anläggning anses tekniskt bättre, säger Lars Leijonborg.

Förhoppningen är att ett beslut om var ESS ska placeras kan tas vid ett möte i Bryssel den 28 maj.

David Rasmusson, Ekot i Malmö
david.rasmusson@sr.se

Fakta ESS:

European Spallation Source, ESS, ska bli en anläggning för materialforskning.

Den har jämförts med ett enormt mikroskop, där man med hjälp av fria neutroner kan avläsa hur materialets minsta beståndsdelar är uppbyggda.

Liknade anläggningar finns redan i Japan och USA.

Den europeiska ESS-anläggningen ska byggas av de länder som vill medverka och finansiera satsningen.

Lund konkurrerar med Bilbao i Spanien och Debrecen i Ungern.

Anläggningen beräknas generera ett stort antal arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista