Medvedev skeptisk till EU:s partnerskap

Rysslands president Dmitrij Medvedev ifrågasatte i dag syftet med EU:s nya östliga partnerskap med ett antal länder i forna Sovjetunionen. Uttalandet kom under det pågående toppmötet mellan Ryssland och EU i Chabarovsk i östra Sibirien.

En skrattande Dimitrij Medvedev sa att EU försökt övertyga den ryska sidan om att ett östligt partnerskap utan Ryssland behövs, men att försöket inte lyckats fullt ut. Den ryske presidenten uttryckte oro över att vissa av de sex forna sovjetrepublikerna som ingår i EU:s östliga partnerskap betraktar projektet som ett partnerskap mot Ryssland.

Dmitrij Medvedev träffade representanter för EU-kommissionen samt unionens nuvarande ordförandeland Tjeckien i staden Chabarovsk i det ryska Fjärran östern, 800 mil från Bryssel och nära den kinesiska gränsen. Energi- och säkerhetspolitik stod högst på dagordningen men samtalen verkar ha gått trögt på flera punkter.

Ryssland fick inte igenom sitt förslag till ett nytt energiavtal med EU, i stället för det nuvarande avtalet från 1991. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa att unionen visserligen är beredd att lyssna på de ryska förslagen men inte att riva upp existerande avtal.

Också frågan om de ryska gasleveranserna till EU och relationen till transitlandet Ukraina kommenterades i skarpa ordalag från båda sidor. EU uppmanade Ryssland att göra allt i sin makt för att säkerställa leveransen av gas medan den ryska sidan ifrågasatte Ukrainas förmåga att betala för den ryska gasen.

Medvedev sa att Ryssland kan tänka sig att hjälpa Ukraina som drabbats hårt av den internationella ekonomiska krisen. Men den ryske presidenten underströk att också EU måste vara redo att rycka in.

– Det är inte vi som har problem, hos oss är allt i sin ordning, sa Medvedev.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista