Ingen jobbkris i den privata sektorn

Samtidigt som kommuner och landsting drar ned på jobben så blir det allt fler som arbetar inom det offentliga med en privat arbetsgivare. Det visar ny statistik.

– Det betyder att inslaget av privat huvudman ökar inom privat tjänstesektor, säger Tord Strannefors prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Vad är det som gör att det blir fler jobb inom där du har privata ägare, färre där du har en offentlig ägare?

– Det är de processer som pågår. Exempelvis upphandlingar inom äldreomsorgen där ligger man ut det på anbud och då får både kommuner, privata och andra söka. Och enligt den statistik som finns har inslaget med en privat huvudman ökat.

Det här framgår av siffror från Statistiska centralbyrån för årets första kvartal.

Att de privata jobben ökar inom det offentliga nu när kommuner och landsting tvingas dra ned är dels en följd av de senaste årens privatiseringar inom vård, omsorg och inom skolområdet. Men det är också en effekt av att de privata företagen tagit hem mer upphandlingar än de offentliga företagen.

Ett område där nedskärningar pågår är inom skolan - där lärare inom bland annat grundskolan fått sluta. Men de som jobbade i ett privat företag inom utbildning blev ändå fler. Från det första kvartalet förra året har antalet anställda i privata företag gått från 64 000 till 67 000 det första kvartalet i år, säger Tord Strannefors.

– Jobben minskar totalt sett och vi ser en svag ökning med en privat huvudman.

Privat huvudman ökade trots att det blir färre jobb inom skolan, totalt sett?

– Det har så gjort, ja. Man har fått en ökad andel av privat huvudman inom utbildning, säger Tord Strannefors.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista