Presidentvalskampanjen startar i Tjetjenien

På fredagen börjar officiellt den tjetjenska presidentvalkampanjen. Tio kandidater har alla ett gemensamt. De lever under ständigt dödshot. Den som tros vinna är inte folkets man, trots att han är den ende som bor i Tjetjenien. Ahmad Kadyrov har styrt republiken med stöd av Ryssland i tre år.
– Folk sitter där och skriker att varför gör Kadyrov ingenting. Men då undrar jag var, fanns de tidigare när jag fanns på plats och såg och gjorde något, säger Ahmad Kadyrov inför ett stort pressuppbåd i Moskva. Den före detta imamen väntas vinna presidentvalet 5 oktober, trots att han har en hel del svåra medtävlare. Men senast häromdagen hoppade två av dem av, den förre talmannen i ryska parlamentet, ekonomiprofessorn Ruslan Khasbulatov och Khussein Dzhabrailov, från en prominent tjetjensk familj och vice chef för Russia hotell i Moskva. Två andra populära kandidater, superrike affärsmannen Malik Saidullajev och parlamentsledamoten Aslanbek Aslakhanov, hoppar av om de ser fusk i valkampen. Eller som Aslambek Aslakahnov sa häromdagen. – För det första om de skjuter mig, det är ett ständigt hot, för det andra om de tvingar mig att inte kandidera och för det tredje om valet blir odemokratiskt och ofritt. Jag vägrar ställa upp i en fars, förklarade han. Kadyrov vill helst tala om alla framsteg han bidragit till. – Se på allt jag gjort under dessa tre år, säger Kadyrov. Han talar hellre om att det är normalt i Tjetjenien än om hur hans son styr via en enorm beväpnad säkerhetsstyrka och att han också lever under ständigt dödshot. Sen han utsågs av president Vladimir Putin i mars 2000 har han fyllt statsapparaten med enbart lojala medlöpare. Att hans popularitet bland befolkningen är i botten tycks han inte bry sig om. I en valundersökning i juni i 75 tjetjenska byar och städer gav en fjärdedel av befolkningen sitt stöd för Khasbulatov som president. Saidullajev kom tvåa följd av Aslakhanov. Men Kadyrov lyckades inte få mer än tio procent av rösterna. Graverande var svaret på frågan vilken av kandidaterna de röstande absolut inte ville ha. Mer än 60 procent svarade Ahmad Kadyrov.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson-lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".