100-miljarderslån till export nyttjas inte

I februari gavs Svensk exportkredit rätt att låna upp till 100 miljarder kronor genom Riksgälden för att stödja svensk exportindustri. Hittills har dock inga av pengarna använts, och avtalet mellan Riksgälden som ska låna upp pengarna och Svensk exportkredit är inte påskrivet.

­– Vi har låneavtalet i princip klart, så vi från vår del väntar på att SEK ska underteckna, säger Magnus Thor, chef på kredit- och garantiavdelningen på Riksgälden.

På Svensk exportkredit (SEK) är Per Åkerlind finansdirektör. Han säger att deras jurister har haft fullt upp med annat under våren, plus att SEK inte har behövt använda lånemöjligheten via riksgälden.

– Skulle vi vara i närheten av att ha behov av att utnyttja den här faciliteten så skulle vi ha skrivit under den för länge sedan, säger Per Åkerlind.

Per Åkerlind gör alltså klart att om Svensk exportkredit hade behövt utnyttja lånemöjligheten så hade de skrivit på tidigare. Han tror inte att SEK kommer låna några pengar via Riksgälden i år.

– Nej det är inte min bedömning för närvarande, vi har tillgång till finansiering, säger Per Åkerlind

Enligt Per Åkerlind så kan Svensk exportkredit i dag låna upp pengar på marknaden som de sedan lånar ut till företag, men han betonar att det är bra att ha lånemöjligheten hos Riksgälden om det skulle behövas.

– Den finns där endast av den anledningen att vi inte ska behöva säga nej till någon exportör eller stor exportaffär på grund av att v inte kan garantera finansiering, säger Per Åkerlind.

Tanken med att ge SEK rätt att låna upp mer pengar via Riksgälden var att kunna stödja exportindustrin med finansiering på lång sikt. Det syns i regeringsbeslutet som fattades den 5 februari i år. På Finansdepartementet ser man gärna att avtalet blir undertecknat.

– Jag tror att det ändå finns fördelar med att avtalet finns där, alltså att låneramen finns på plats. Det kan underlätta för SEK att ändå få lån på marknaden, men det är klart att det här ska sättas i sjön snarast möjligt, säger Peter Danielsson, departementsråd på Finansdepartementet

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista