Tydlig Bushkritiker demokraternas favoritkandidat

I USA frågar man sig i dag vem som ska bli demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år. Natten till fredag möttes huvudalternativen i en debatt och det är en radikal outsider som tagit ledningen, rapporterar Ekots korrespondent från Albuquerque i New Mexico.
Här på New Mexico universitetet i Albuquerque står det alldeles klart vem som har det politiska initiativet i det demokratiska partiet just nu. Det är inte längre de gamla rävarna som leder opnionen, utan en tidigare närmast okänd läkare och före detta guvernör i Vermont. Han heter Howard Dean. Förklaringen är att Howard Dean är tydlig. Han är mot Irakkriget och han är fär en allmän sjukförsäkring. genom tusentals små bidrag från enskilda personer har Dean samlat in mer pengar till sin kampanj via internet, än de som mest förlitar sig på bidrag från organisationer och företag. Det var alltså ingen slump att Howard Dean, som den ende av kandidaterna, möttes av hundratals entusiastiska anhängare när han grep mikrofonen och fördömde Irakkriget. – Det finns med stösta sannolikhet fler al-Qaida-aktivister i Irak i dag än under Saddam Husseins tid. Hela kriget bygger på lögner, sa Howard Dean. Han leder i flera opinionsundersökningar och inne i universitetsaulan märktes hur flera av de andra kandidaterna nu blivit betydligt fränare i sin kritik av både president Bush och Irakkriget. Men Howard Deans framgångar bekymrar också valstrategerna inom det demokratiska partiet. Han tilltalar de aktiva med sin charm och sin tydliga vänsterpolitik. Men han kan inte vinna väljarna i mitten. Bush skulle krossa honom sa en bekymrad valarbetare i natt.
Thomas Nordegren, Albuquerque, New Mexico thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".