Vräkningar av barn fortsätter att öka

Trots att Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen för ett år sedan tog fram rekommendationer för hur kommunerna ska förhindra att barnfamiljer vräks, har 20 procent fler barn drabbats av en vräkning hittills i år.

– Att vräkningarna ökar trots att de här vägledningarna har tagits fram vet vi inte. Vi har inte de uppgifterna i dag så att vi kan säga varför de ökar. Det är viktigt att ett sådant här stöd till kommunerna tas fram, och vi vill att det ska användas, säger Ann Jönsson, utredare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen vill att kommunerna ska arbeta mer förebyggande för att förhindra att familjer med barn vräks.

Trots att det nu har gått ett år sedan kommunerna fick riktlinjerna från Socialstyrelsen vräktes 180 barn under de tre första månaderna i år, bland annat på grund av att föräldrarna inte kunde betala hyran. Under samma period förra året drabbades 149 barn av en vräkning.

I Stockholms län blev 42 procent fler barn vräkta under de tre första månaderna i år jämfört med samma period förra året. Joakim Larsson, bostadsbolagsborgarråd i Stockholm, anser inte att man har misslyckats med att ta till sig rekommendationerna från Socialstyrelsen.

– Vi har egentligen gjort mycket mer. I Stockholm har vi, förutom att vi nu har fattat beslut om att ta upp frågan i styrelsen om det är en barnfamilj, också riktlinjer nu som håller på att arbetas fram för hur man ska försöka förebygga detta.

Vad är problemet då, eftersom det har ökat?

– Problemet är väl att människors ekonomiska sits och familjeförhållanden har blivit sämre i de här grupperna och det är någonting som vi som hyresvärdar och de bostadsbolag som är inblandade måste ta till oss, säger Joakim Larsson, bostadsbolagsborgarråd i Stockholm.

Hans Bratt Hernberg är diakon i Stockholms domkyrkoförsamling. Han har mött många barnfamiljer som har blivit vräkta och är upprörd över att inte mer har hänt för att förhindra vräkningarna av familjer med barn.

– Jag tycker att det är bedrövligt därför att barn ska inte behöva fara så illa att de hamnar på gatan.

Hur tycker du att det sköts av socialtjänsten?

– Jag tycker att det är för mycket bollande mellan olika kommuner, och man vill inte ta något ansvar. Jag tycker att det skulle finnas en helt annan struktur på socialtjänsten, till exempel en socialpeng på varje individ där kommunerna fick betalt utifrån hur många man hjälpte. Då skulle det bli en konkurrens om att hjälpa folk tror jag, säger Hans Bratt Hernberg, diakon i Stockholms domkyrkoförsamling.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista