Finsk industri oroas av svensk knytkurs

I eurolandet Finland oroas industrin över vid vilken kurs den svenska kronan knyts till euron om det skulle bli ja i folkomröstningen. Detta trots att näringslivet annars samfällt vill att Sverige går med i EMU fullt ut.
En flytande svensk krona skapar osäkerhet i finskt näringsliv, ett näringsliv som växer ihop allt mer med det svenska, säger Jussi Mustonen, chefekonom på Industrins- och arbetsgivarnas förbund i Finland. – Osäkerhet om växelkurser påverkar negativt finska företag som konkurrerar i Sverige och i andra länder med svenska företag. Till exempel skogsindustrin? – Ja till exemple skogsindustrin. Ingen tvekan alltså om att finländska företagare vill se svenska konkurrenter eller partners med i eurosamarbetet. Men inget gott som inte har åtminstone nåt litet bekymmer med sig. Om det blir ett ja till euron i Sverige. Vid vilken kurs ska då kronan bindas till euron? I början av veckan uttalade sig finansminister Bosse Ringholm i Svenska Dagbladet på ett sånt sätt att det uppstod oro i Finland. Menar ja-sidan i Sverige verkligen att dagens kurs på ungefär 9 kronor och 15 öre för en euro skulle vara den rätta? På tok för gynnsamt för Sverige menar många i Helsingfors och chefekonomen Jussi Mustonen på motsvarigheten i Helsingfors till organisationen Svenskt näringsliv avstår diplomatiskt från att ha någon exakt uppfattning. Om kursen till exempel borde ligga en bit under 9 kronor, vilket många i Helsingfors anser. Mustonen nöjer sig med att påpeka att Finland faktiskt sitter med om det blir några förhandlingar. – I dagens läger ser den svenska kronan ganska svag ut. På det sättet kunde det vara ganska nyttigt för svenska exportföretag att få EMU-beslutet just nu. Men det är en sak som valutamarknader bestämmer och det är en politisk fråga och ett politiskt beslut när nuvarande EMU-länder och Sverige förhandlar om saken.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".