Storpolitik inblandat när EM i basket startar

I helgen startar EM i Basket i Sverige. Utomlands är intresset för tävlingarna mycket stort och upp emot 40 länder kommer sända matcher live. Nära en miljon basketintresserede förväntas följa matcherna på Internet och en av de hetaste matcherna, är den mellan Grekland och Turkiet.
– Det kommer att bli en väldigt, väldigt speciell match. Dels därför att det är två bra basketlag, dels för att det finns politiska undertoner som alltid när Grekland och Turkiet finns på en arena, säger Peter Rohmée, generalsekreterare för basket-EM. Boråshallen där matchen spelas är redan utsåld och turkiska och grekiska supportrar reser från hela Sverige och från sina hemländer för att heja fram sina landslag. Det kan bli stökigt, men Peter Rohmée hoppas att arrangörerna ska kunna förmedla en positiv stämning. – Varningen som finns är att enskilda element i de här grupperingarna kan till exempel i en negativ situation för laget, vid en förlust eller ett domslut som går dem emot, starta någon typ av skadegörelse. Man börjar att kasta ut saker på banan och stör spelet helt enkelt. – Vi ska ha beredskap men vi ska se till att de som kommer som våra gäster för att se lagen och matcherna upplever den här glädjen som vi vill och inte bevakningsdelen. Arrangörerna försöker göra basket-EM så trevligt som möjligt, men som ofta i stora tävlingar finns det också politiska motsättningar. I Norrköping kommer propalestinska grupper demonstrera mot att Israel deltar i turneringen och det kan bli så att Kroatien möter Serbien/Montenegro i slutspelet. När de två länderna möts kan det gå hett till i alla sporter. Efter en vattenpolomatch mellan Kroatien och Serbien/Montenegro i somras kastade publiken flaskor i bassängen och polisen fick sätta in tårgas mot huliganerna. Sverige har som värdnation kvalat in automatiskt och dessutom hamnat i en svår grupp. Målsättningen är att vinna en av matcherna. – För att de ska slå något av de här tuffa lagen: Serbien/Montenegro, Spanien eller Ryssland, måste alla svenskar den dagen göra en absolut toppmatch och det laget man möter måste ha några svagheter under matchen. Då finns det en möjlighet. Personligen tror jag att Sverige kan besegra Ryssland i den sista matchen i Södertälje söndagen den sjunde september. Det tror jag.
Jonas Ohlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".