Piratpartiet framåt i opinionsmätning

Piratpartiet får 4,4 procent i den senaste opinionsmätningen inför Europaparlamentsvalet. Och Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet menar att partiet nu har ganska goda chanser att komma över fyraprocentspärren.

– Absolut, de är klart med och konkurrerar om ett mandat, säger Peter Esaiasson.

Det är Skop som har gjort den senaste mätningen. Där får Piratpartiet får 4,4 procent, och i nio mätningar den senaste tiden får partiet över fyra procent. I bara ett fåtal ligger man under 4 procent. I genomsnitt får partiet 5,8 procent i dem senaste fem opinionsmätningarna.

Enligt statsvetaren Peter Esaiasson kan Piratpartiets opinionssiffror förklaras med att väljare inte anser att Europaparlamentsvalet är lika viktigt som ett riksdagsval, och därför kan använda sin röst för att signalera saker som är viktiga men som kan se inte får genomslag i ett riksdagsval.

– Det finns ett misstroende mot de etablerade partierna, i synnerhet när det gäller Europafrågor, och då finns det alltid ett utrymme för de icke-etablerade partierna att göra sig gällande i Europaparlamentsvalet. Förra gången var det Junilistan, denna gång kan det vara Piratpartiets tur, säger han.  

Socialdemokraten och professor i statsvetenskap, Ulf Bjereld tror att partiet har goda chanser att konkurrera om ett mandat, och man kan helt klart tala om en Pirate Bay-effekt enligt honom.

– Domen i målet kom ju precis rätt tillfälle för Piratpartiet. Jag tror inte att det hade spelat någon roll om det hade blivit en friande eller fällande dom, bara det att det kom och förde upp de här frågorna på den politiska agendan så kom också ljuset på Piratpartiet, säger han.

Både Esaiasson och Bjereld gör jämförelser med Junilistan som seglade upp över fyra-procentspärren den allra sista veckan inför Europaparlamentsvalet 2004, men det finns också skillnader säger Peter Esaiasson.

– I Junilistan fanns det en person att knyta förhoppningarna till, Nils Lundgren, men det gör det inte på samma sätt i Piratpartiet, där är det mer idéburet eller mer kritikburet. Möjligen kan det i den utsträckningen vi ser, att medborgare som inte bryr sig så himla mycket om politik har lättare att knyta sig an enskilda personer, innebära en nackdel för Piratpartiet.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista