"Högre löner i handeln med euron"

Vad som händer med lönerna om vi byter ut kronan mot euron var en av frågorna när ja- och nejsidorna möttes i programmet P4 granskar i går kväll. Branschorganisationen Svensk handels vd Dag Klackenberg förutspår stigande lönerna för de handelsanställda om Sverige går med i EMU fullt ut.
Dag Klackenberg, som företräder företagarna inom handeln, räknar alltså med att hans medlemmar kommer att få öppna upp plånboken om vi inför euron som valuta. Men vänsterpartisten Jonas Sjöstedt avfärdar helt den möjligheten. Att jämföra löner går precis lika bra även om det är olika valuter i länderna, anser Sjöstedt. Högre löner, om det nu skulle bli det, tackar väl ingen nej till. Men för stora löneökningar kan vara ett problem för landets ekonomi. För höga löneökningar kan leda till stigande priser. Idag är det riksbankens uppdrag att hålla nere prisökningarna med hjälp av räntan. Och Riksbanken har flera gånger, mer eller mindre direkt, hotat med räntehöjningar om inte parterna på arbetsmarknaden håller igen löneökningarna. Frågan är vem som ska överta den rollen om räntan sätts i Frankfurt istället för av den svenska riksbanken. Enligt Sandro Scocco, direktör på arbetsmarknadsstyrelsen AMS, är det regeringen som får ta över det ansvaret. Det kommer alltså att handla om man har lika stort förtroende för att regeringen klarar av det lika bra som Riksbanken gör nu, säger han. Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".