Annika Falkengren, SEB:

"Det var inte helt tydligt vad som gällde"

SEB:s vd Annika Falkengren tycker inte att banken hade fått klara besked om vilka regler som gällde för chefslöner i de banker som ville vara med i statens garantiprogram. I Ekots Lördagsintervju försöker Falkengren förklara bankens agerande.

När Annika Falkengren och SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg i mars efter kritik från bland annat statsministern tvingades backa från beslutet att höja Falkengrens fasta lön med två miljoner, var det många debattörer som skakade på huvudet.

Varför hade styrelsen över huvud taget försökt sig på en höjning när det står så tydligt i reglerna för det statliga bankgarantiprogrammet att detta inte är tillåtet? Varför hade Wallenberg inte kollat vad som gällde?

Enligt uppgifter i tidningen Veckans affärer skulle skälet vara att finansministern i ett tidigare skede godkänt Marcus Wallenbergs upplägg, men att staten sedan ändrat sig. Finansministern har tillbakavisat detta. Annika Falkengren vill inte direkt kommentera uppgiften men låter ändå förstå att banken hade haft kontakter.

– Det fanns mycket dialoger, men som sagt,

Vad då för dialoger?

– Vi har konstant dialog, med regering, Riksgälden, Riksbanken, Finansinspektionen.

Hade ni fått några signaler på att ni skulle kunna avvika från detta?

– Jag vill faktiskt inte uttala mig om det. Jag vill säga att det inte var helt tydligt vad som skulle gälla. Om det skulle gälla samma sak för båda programmen eller om det skulle gälla olika saker.

Det har ju funnits uppgifter i till exempel Veckans affärer att finansministern tidigare i samtal med SEB:s ordförande Marcus Wallenberg skulle ha godkänt ert upplägg?

– Jag har faktiskt ingen lust att kommentera det i radio utan när vi fick klart för oss att det inte skulle vara förenligt med garantiprogrammet ändrade vi oss och det är det jag kan säga.

När Wallenberg och Falkengren tog tillbaka lönehöjningen motiverade bankledningen det med att beslutet hade kommunicerats dåligt och lett till en skadlig diskussion. Men själva beslutet, att kompensera borttagen bonus med en tvåmiljonershöjning av den fasta lönen, tycker Falkengren än i dag var ett riktigt beslut.

– Det var helt i linje med Europa- och USA-standard, säger Annika Falkengren.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista