Kortsiktiga faktorer styr metallpriserna

Metallpriserna har stigit kraftigt under de senaste månaderna. För den viktiga basmetallen koppar är uppgången nästan 50 procent sedan årsskiftet och gruvaktier som Boliden och Lundin Mining har stigit kraftigt på Stockholmsbörsen. Men nu varnar bedömare för att den snabba uppgången beror på tillfälliga faktorer.

Magnus Ericsson är analytiker på analysfirman Raw Materials Group och han spår lägre metallpriser under återstoden av 2009.

– Det kommer att vända neråt igen. Den underliggande viktigaste efterfrågesituationen har inte ändrats dramatiskt. Det är kortsiktiga faktorer som vi ser spela nu, säger han.

Den faktor som bidragit starkast till att lyfta priserna på basmetaller är Kinas kraftiga efterfrågan.

Landet bygger just nu upp lager av bland annat koppar i väntan på att stora metallkrävande infrastrukturprojekt ska sjösättas. Den lageruppbyggnaden kan inte pågå hur länge som helst.

Dessutom har gruvbolagen tidigare dragit ned sin produktion för att kompensera för lågkonjunkturen.

När metallpriserna nu vänder upp igen har gruvbolagen goda möjligheter att öka sin produktion, vilket dämpar prisutvecklingen.

I Sverige har det pågått en gruvboom under de senaste åren med flera nya gruvprojekt planerade och stora investeringar i bland annat Bolidens Aitikfält utanför Gällivare.

Magnus Ericsson tror inte att dessa projekt kommer att påverkas nämnvärt av lågkonjunkturen, däremot räknar han med klart minskande prospekteringsverksamhet i Sverige i sommar.

– Ja, det kommer att bli lite mindre borrningsaktiviteter i sommar, kanske lite färre geologer ute i skogarna. Finanskrisen har ju framför allt drabbat prospekteringen. Efter att vi har ringt runt lite tror jag att den kommer att går ner från 750 miljoner kronor ner till kanske 450 miljoner, säger han.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista