Äldre- och folkhälsoministern:

"Vi arbetar för att inga barn ska vräkas"

20 procent fler barn har drabbats av en vräkning hittills i år, jämfört med samma period förra året. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson anser att det är för tidigt att säga om det finns brister i Socialstyrelsens ett år gamla rekommendationer.

– Det här är ett nytt arbete som regeringen har påbörjat. Det är ett förbättringsarbete som vi har satt igång. Det är andra gången bara som vi ser kvartalssiffror, att de går upp är oroväckande, men vi ser till att kommunerna får redskap som de kan jobba med för att förhindra att barn vräks. Det ska inte få hända i vårt land, säger äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson.

Mellan januari och mars i år vräktes 180 barn från sina hem runt om i Sverige. Under samma period förra året vräktes 149 barn.

I rekommendationerna från Socialstyrelsen ges bland annat förslag på hur socialtjänsten ska agera när en familj med barn hotas av vräkning.

Ett av de förslag som anges är att socialtjänsten snabbt ska ta fram en handlingsplan där det bland annat ges ekonomisk rådgivning.

Maria Larsson kan inte svara på varför vräkningarna av barn ökat, trots att rekommendationerna från Socialstyrelsen togs fram för ett år sedan.

– Det har jag ingen förklaring på, för den kunskapen finns inte än. Men det vi har satt igång är ett arbete för att förhindra att barn vräks över huvud taget, säger Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister. 

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista