Många låter företag välja PPM-fonder

Nya sparalternativ i premiepensionssystemet ska införas, och enligt Premiepensionsmyndigheten beror det bland annat på att allt fler väljer att betala företag för att hjälpa till att välja fonder.

– Det kan vara ett problem eftersom det finns många olika förvaltningsföretag och kvaliteten hos dem är väldigt skiftande. Det enda vi har framför ögonen är pensionsspararnas bästa, vi vill att de ska få en så bra premiepension som möjligt. Det har man givetvis ingen garanti för när man väljer ett av förvaltningsföretagen, säger Mats Öberg, avdelningschef på Premiepensionsmyndigheten, PPM.

Enligt Premiepensionsmyndighetens egna beräkningar så är det ungefär 300 000 personer som valt att ta hjälp av något av de olika företag som erbjuder sig att hjälpa till med valet av PPM-fonder, och antalet personer som gör det har ökat snabbt de senaste två åren.

– Vi ser att det är många sparare som kanske gjorde ett aktivt val vid första valet 2000 och sen inte har gjort någonting sen dess kanske känner att de inte orkar eller har kunskap att göra en förändring. Därför behöver man hjälp, säger Mats Öberg.

För att hjälpa de som vill vara aktiva, men inte välja fonder själva, så ska det under nästa år i premiepensionssystemet införas ett alternativ där man som sparare väljer mellan olika risknivåer. Sedan väljer Sjunde AP-fonden hur pengarna placeras. För det betalar man inget annat än fondavgifterna.

De företag som erbjuder sig att hjälpa till med valet av PPM-fonder tar ofta mellan 500 och 600 kronor per år, och sen får man också betala avgifter till fonderna.

Mats Öberg menar att det är svårt att se att företagen under en längre tid kan hjälpa sina kunder att få en så pass mycket bättre avkastning att det motsvarar kostnaden.

Ett genomsnittligt PPM-konto ligger på runt 40 000 kronor, så kostnaden motsvarar någonstans runt en till en och en halv procents avkastning.

– Över lång tid är det ganska svårt att, vi ser att det genomsnittliga premiepensionssparandet löper över en tid på över 35 år. På den tiden är det svårt att varje år leverera en meravkastning på över en procent, säger Mats Öberg.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista