Läsarna vill inte betala för nätnyheter

För att bli mer attraktiva har de flesta tidningarna satsat på nyheter på nätet, men det har samtidigt visat sig vara svårt att ta betalt av läsarna.

– Vi är inte där riktigt än men snart är vi det. Inom något år eller så tror vi, säger Krister Leimola, vd på den lokala nättidningen Jnytt i Jönköping.

Det är många tidningar som startar webbsidor som säger att de har svårt att ta betalt för det man gör på webben?

– Nätet har en historik av att allt ska vara gratis men vi ser på våra intäkter att det går att ta betalt. Vad man underskattar är att i framtiden kommer mediebolagen att ta ut en större summa pengar per annonsör än vad man gör i dag, säger Krister Leimola.

Att nyheter inte ska kosta är något som många vant sig vid under senare år, särskilt unga som Emma Willgren och Paula Gassberger i Stockholm, som inte kan tänka sig att betala för nyheterna.

– Nej, inte en morgontidning.

– Min mamma har det, vi prenumererar på DN fast jag brukar inte läsa den.

Vad läser du istället?

– Metro.

Brukar ni läsa tidningar på internet?

– Nej, nästan aldrig. Ibland brukar jag gå in och kolla Aftonbladet men jag brukar aldrig sitta och läsa.

Tidningarna på nätet får sina intäkter från annonsörerna. Besökarna är många, men erfarenheten visar också att det är svårt att ta betalt.

Enligt Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping är det bara Aftonbladets nättidning som i dag tjänar pengar.

Han tror att mer kvalificerad journalistik får svårt att överleva på nätet på egen hand och att den gamla papperstidningen är långtifrån uträknad.

– Jag tror absolut att dagstidningen kommer att överleva och må hyggligt men man måste hitta rätt i avvägningen mellan vad man gör i papperstidningen och vad man ska göra på nätet. Man måste också hitta en metod för att ta betalt för kvalificerat material på nätet. Det bör inte vara omöjligt, däremot kommer man aldrig att kunna ta betalt för dussinnyheter utan förädlingsvärde, säger Stefan Melesko.

Hur ser möjligheterna att starta en tidning som bara finns på webben ut?

– Det tror jag är noll, om den ska ha samma redaktionella kvalitet som vi kräver av våra papperstidningar så kommer de redaktionella kostnaderna aldrig att kunna matchas av annonsintäkter den webbsidan, säger Stefan Melesko.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista