Sars smittkälla okänd - bakslag för forskare

Lungsjukdomen Sars smittkälla är inte den djurgrupp som man hittills trott. Det visar en studie som publiceras under fredagen. Sökandet efter Sars-epidemins ursprungskälla måste nu intensifieras. Den uppmaningen till kinesiska myndigheter kommer idag från Världshälsoorganisationen WHO och FN:s jordbruksorgan FAO.
Det som är viktigt är att hitta de riktiga virusvärdarna, säger Peet Tüll, chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet. – Det som måste göras är att hitta viruset i naturen och det djurslag, eller var det finns ursprungligt, om det nu finns ett sådant ställe, säger Peet Tüll. Den djurgrupp, där civettkatten och tvättbjörnen ingår, som tidigare troddes vara smittkällan till Sars, bär på former av viruset som skiljer sig för mycket från den variant som gör människor sjuka. Det visar en studie från Hong Kong som publiceras i dagens nummer av tidskriften Science. Smittkällan måste hittas Nu har forskarna ingen aning om vilket djur det är som har spridit smittan från början. Därför uppmanar nu Världshälsoorganisationen, FN:s jordbruksorgan och en rad kinesiska experter till en upptrappning av sökandet efter smittkällan. Prover måste tas från alla sorters vilda djur i Guangdong-provinsen, där sjukdomen uppstått. Det handlar om att ge sig ut i naturen och samla in avföring och sekret från djuren, ett omfattande arbete som måste utföras om smittkällan ska upptäckas. Ny epidemi fruktas brytas ut under vintern Dessutom är det bråttom. När vintern kommer fruktar forskarna att en ny Sars-epidemi ska bryta ut eftersom studier visat att viruset trivs i kallt och torrt klimat.
Sabina Fabrizi sabina.fabrizi@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".