Misstänkt infiltration vid flyktingförvar

Polisen ska utreda om vänsteraktivister har infiltrerat Migrationsverkets anläggning i Kållered. Uppgifter om infiltration publiceras i dag i Göteborgs-Posten.

Det är aktivister med anknytning till Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten som antas ha hjälpt flyktingar att rymma och även försökt att hindra avvisningar.

– Vi har det senaste året fått tips och information om att det kan förekomma anställda på Migrationsverket som har anknytningar till olika vänsterorganisationer. Tipsen har ökat i samband med att det har varit fler och fler rymningar från Sagåsen här i Göteborg, säger Hans Lippens, vid Länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Hur är sambandet mellan rymningar och vänsteraktivisterna?

– Vi får tips om att när polisen ska hämta någon från förvaret så har vi mötts av demonstrationer. Det här kulminerade i februari när vi möttes av närmare hundra demonstranter i samband med en större verkställighetsresa till Bagdad. Har man de här tipsen i bakfickan så börjar man spekulera mer och mer men jag kan inte säga att det är så. Det här är spekulationer och information som vi får av andra flyktingar och av allmänhet, säger Hans Lippens.

Det handlar om människor som är anställda på Migrationsverket i Kållered?

– Svar ja, i detta fall, säger Hans Lippens.

Vad gör ni åt det här?

– I februari tog jag initiativ till att sammankalla Migrationsverkets säkerhetschef och deras förvarschefer och cheferna för Sagåsens förvar. Vi har pratat igenom det här, de ska titta på sina rutiner, vi ska titta på våra rutiner. Vi har efter det haft väldigt täta möten. Samarbetet har blivit avsevärt bättre och chefer på olika nivåer har tagit ett större ansvar. Vi är på rätt väg men vi har en bit kvar. När människor rymmer som de gjorde nu i veckan börjar de här spekulationerna igen vilket inte gagnar någon av de här myndigheterna, säger Hans Lippens.

Trots samarbetet så har rymningarna inte upphört?

– Rymningarna har minskat men inte upphört. Man ska tänka på att det här inte är ett fängelse, det här är ett förvar. Det är väldigt stor skillnad på de två sakerna. Migrationsverkets anställda lyder under offentlighetsprincipen, de berättar för dem som befinner sig i förvar när saker ska ske. Det har vi ifrågasatt om det är så lämpligt alla gånger men de har den policyn och då får vi försöka anpassa oss efter det, säger Hans Lippens.

Hur många personer tror ni arbetar på det här sättet?

– Det är svårt att säga en siffra men det är ett par stycken som vi har fått information om, säger Hans Lippens.

Sker det någon säkerhetskontroll av personer som anställs vid Migrationsverket?

– Den frågan får du ställa till Migrationsverkets säkerhetschef. Att det sker en sekretessprövning är jag övertygad om men om det sker en säkerhetsprövning vågar jag inte svara på, säger Hans Lippens.

Enligt vad Säkerhetspolisen uppger för Ekot så känner man till ärendet och är inkopplad men gör inte någon egen utredning. Vad som är känt sedan tidigare är att Säpo har systematisk kontroll av och information om de vänsterextrema grupper som nu pekas ut i Kållered.

Det som grupperna misstänks för är att Migrationsverkets låsta förvar för flyktingar i Kållered utanför Göteborg har infiltrerats.

Orsaken är de många rymningarna från förvaret. Men också att polisen upplever svåra samarbetsproblem med personalen.

Under 2008 fram till i dag har ett femtiotal personer rymt från anläggningen, skriver Göteborgs-Posten. En av de anställda handläggarna är också dömd för våldsamt upplopp under EU- kravallerna 2001 i Göteborg.

Misstron mellan personalen och polisen nådde sin kulmen februari. Polisen misstänkte att en avvisning av en libyer hade saboterats av personalen på förvaret. Vid påföljande avvisningsförsök av samme man valde polisen att inte informera förvarets personal.

Med en styrka på närmare 20 man och en husrannsakningsorder kom polisen till förvaret för att hämta mannen. Tumult uppstod, bland annat för att personalen på förvaret först vägrade öppna dörrarna. Personalen öppnade först efter att polisen hotat slå sig in.

Händelsen polisanmäldes men ärendet lades ned i brist på bevis.

En av cheferna för Migrationsverkets förvar i Kållered, Paul Fogelberg, säger att han är förvånad över kritiken.

– Vi har återkommande möten med polisen och mer eller mindre daglig kontakt med dem. Vi har inte fått de här anklagelserna till oss från polisen utan fick läsa om det i tidningarna, säger Paul Fogelberg.

Litar du på din personal?

– Ja, det gör jag fullständigt, säger Paul Fogelberg.

Är det inte olämpligt att ha vänsteraktivister som arbetar med utvisade personer?

– Vi för ingen åsiktsregistrering hos oss. Det tror jag inte att någon vill att vi ska göra heller. Jag tror inte att alla håller med i alla beslut men man fullföljer dem eftersom vår personal är såpass professionell. Att de inte sympatiserar med varje enskilt fall må vara hänt men att de skulle begå tjänstefel är en väldigt grov anklagelse. Jag tycker att det får vara slut på det, säger Paul Fogelberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista