Kritiserat lagförslag om Hongkong dras tillbaka

De styrande i Hongkong har dragit tillbaka ett kritiserat lagförslag som befarades inskränka friheter och rättigheter i staden som styrs med viss självständighet från den kommunistiska regimen i Kina.
En halv miljon Hongkongbor som demonstrerade i juli, och säkert ännu flera i den forna brittiska kronkolonin, kan andas ut ytterligare en tid. På fredagen meddelade Hongkongs styresman Tung Chee-hwa att tiden ännu inte är mogen för det omdiskuterade lagförslag som han tänkt genomdriva. Därmed har opinionen tills vidare triumferat. Tänkt att träda i kraft i somras Lagen var tänkt att införas i juli, men då genomlevde Hongkong den största demonstrationen i modern tid. Lagförslaget innehöll paragrafer som handlade om hårda straff mot olika former av ohörsamhet. Den politiska oppositionen såg i andanom att de friheter och rättigheter som finns i Hongkong skulle beskäras. De fruktade att Hongkong skulle stöpas om i den odemokratiska form som gäller i moderlandet Kina. Deltagare i demonstrationstågen i juli brände kommunist-Kinas röda flagga. Hongkong återlämnades efter långvarigt brittiskt styre till Kina 1997. Men i avtalet mellan Storbritannien och Kina stadgades att Hongkong skulle ha en särställning. Uttrycket ett land, två system myntades. Sju miljoner invånare Hongkong har omkring sju miljoner invånare, de allra flesta är kineser. Under de första årtiondena efter kommunisternas maktövertagande i Kina 1949 ökade folkmängden stadigt när fastlandskineser flydde till Hongkong. Hongkongs kapitalistiska inriktning och fria samhällsordning ska bibehållas, enligt avtalet mellan britterna och Kina. Kina svarar för utrikespolitik och försvar. Den lokale regeringschefen i Hongkong lyder informellt under den politiska ledningen i Peking. Baklag för ledningen Fredagens beslut är ett nytt bakslag för den 66-årige Tung Chee-hwa, som är inne på sin andra femåriga mandatperiod. Han har ifrågasatts mer och mer, inte minst sedan Hongkongs ekonomi har försämrats under de senaste åren. Nu med nära tioprocentig arbetslöshet och sjunkande priser på egendom. Alla dessa problem förvärrades under våren när sarsepidemin tog nära 300 liv i Hongkong och länge förlamade näringsliv och turism. Beslutet om att vänta med att förändra lagarna, som Tung nu aviserar, har med säkerhet utformats i Peking.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".