FN-chef ställer krav på Sri Lankas ledning

I dag träffar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon Sri Lankas president efter att ha besökt det största flyktinglägret, och FN-chefen ställer krav på presidenten.

I Sri Lanka sätter nu FN allt hårdare press på regeringen att tillåta hjälparbete i full skala i de överfyllda flyktinglägren.

 – Vi kräver att Sri Lanka tillåter hjälparbete fullt ut i flyktinglägren, vi kräver också att de civila tamilerna som har flytt får lämna lägren och åka hem igen och vi kräver en politisk försoning, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon efter att ha besökt det största flyktinglägret där 220 000 flyktingar lever i vad som bäst beskrivs som misär.

Flyktingarna är hoptryckta i provisoriska tält med bristfällig hygien och brist på sjukvård och många är svårt skadade av strider.

Många är också svårt traumatiserade efter att ha förlorat anhöriga och suttit i kläm mellan regeringsarméns och gerillans våldsamma strider.

Att fullt ut tillåta hjälparbete eller låta tamiler återvända har hittills inte varit aktuellt. Armén vill först försäkra sig om att inga rebeller gömmer sig bland flyktingarna.

Därför förhörs flyktingarna en och en, även barnen, berättar socialdemokraten Kent Härstedt som besökte lägret i dag samtidigt som FN:s generalsekreterare

– Jag hörde också tamiler som viskade till mig och undrade ”när kommer våra barn att släppas?” Tydligen är de också inne för någon form av förhör eftersom LTTE använder sig av barnsoldater. Det är väl en screening-process vad det gäller barnen också att man undersöker huruvida de har varit barnsoldater, säger Kent Härstedt.

Inom sex månader har Sri Lankas regering lovat att alla flyktingar ska kunna återvända igen. De återvänder då till det som en gång var ett grönskande turistparadis vid ett klarblått hav, men som nu mer liknas vid ett helvete på jorden med sönderbombade hus, bombkratrar som har rivit upp grönskande palmer och utbrända byggnader.

Frågan är också hur tamilerna som folkgrupp kommer att behandlas i framtiden.

– Det finns en oro vart det här ska ta vägen. Å ena sidan har ju regeringen en möjlighet att gå i riktning mot försoning. Å andra sidan finns det hos många tamiler en oro att det här ska gå mot ökat förtryck och att den här segerkänslan kommer att innebära ett ökat tryck mot tamilerna, säger socialdemokraten Kent Härstedt.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista