Migrationsverket slår tillbaka anklagelser

Kritiken om att personalen på Migrationsverkets låsta förvar i Kållered är vänsterinfiltrerad och hjälper till vid rymningar för asylsökande flyktingar möter starkt motstånd hos Migrationsverket.

Hans Lippens, chef för gränspolisen i Västra Götaland, är en av dem som har gått ut med kritiken.

– Vi har senaste året fått tips och information om att det kan förekomma anställda på Migrationsverket som har knytningar till olika vänsterorganisationer, och tipsen har ökat i samband med att vi har fått flera rymningar, säger Hans Lippens.

Orsaken till misstankarna är att ett femtiotal personer har rymt från anläggningen sedan 2008. Polisen misstänker att flera i personalen är med i Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten, och tror att personalen hjälpt till vid rymningarna. Det skriver Göteborgs-Posten idag.

Polisen har också vid flera tillfällen upplevt svåra samarbetsproblem med personalen och vid ett tillfälle hindrats att komma in i byggnaden. Det var inte förrän polisen hotade med att slå in dörren som personalen öppnade.

Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket är upprörd över kritiken från polisen.

– Jag blir ju väldigt förvånad när polisen går ut i media och för en dialog om det här. Vi har själva gjort uppföljningar om några har gjort några fel när det har varit rymningar från vårt förvar i Kållered, och inte hittat någonting. Har polisen hittat någonting borde det ju rimligtvis pågå någon form av förundersökning och då röjer man ju den förundersökningen om man pratar i media. Det är direkt olagligt, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista