Italiens president kritiserar premiärministern

En institutionell kris har seglat upp i EU:s ordförandeland Italien, där landets president nu offentligt tillrättavisar premiärminister Silvio Berlusconi för hans senaste angrepp på den italienska domarkåren. Landets domare är mentalt rubbade, säger Berlusconi bland annat i en intervju som publiceras på fredagen i en brittisk tidskrift.
När innehållet i artikeln läckte ut i går väntade Italiens president Carlo Azeglio Ciampi först på en förklaring från premiärminister Silvio Berlusconi, men när den inte kom tog statschefen det ovanliga steget att offentligt tillrättavisa landets regeringschef och försvara Italiens rättsväsende. Ovanligt skarp kritik ” Italiens medborgare har fullt förtroende för landets domarkår, som oberoende slår vakt om rättsstaten”, hette det bland annat i kommunikén från presidentpalatset, som skärpte den molande konflikten mellan stats-och regeringschefen. ” Berlusconis senaste utspel river upp såret på den redan sargade demokratins kropp” skriver på fredagen oppositionstidningen La Repubblica med anledning av intervjun, som publiceras i dag i den brittiska tidskriften The Spectator. Utmålar domarna som galna Berlusconi, som har utsatts för otaliga rättsliga utredningar och står åtalad för mutbrott, utmålade i intervjun de italienska domarna som mentalt störda och lägre stående varelser. ” Om de gör det jobbet är det därför att de antropologiskt skiljer sig från resten av människorasen”, säger Italiens premiärminister och utmålar domarkåren som skvatt galen. När Berlusconi i somras liknade en tysk Europaparlamentariker vid en koncentrationslägervakt, förklarades fadäsen bort som ett uttryck för premiärministerns humor. Svårt bortförklara Men till och med Berlusconis egna vapendragare kan få svårt att försvara ett angrepp som är riktat mot en av grundvalarna i den italienska demokratin: delningen av makten och det fria rättsväsendet.
Titti Nylander titti.nylander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".