Pakistan

Tusentals instängda bland stridande

Uppdaterad 16:52
Efter dagens hårda strider i Swatdalen i norra Pakistan säger armén säger att den gått till anfall mot regionshuvudstaden Mingora som hittills kontrollerats av talibaner. Uppemot 20 000 civila är kvar i staden och kan inte ta sig ut.

– Regeringsstyrkorna har fullständigt omringat Mingora och förenat sig med förband som redan tidigare befann sig i staden, säger generalmajor Athar Abbas vid den pakistanska armén till brittiska BBC.

Det är mycket svårt att få en oberoende bild av läget i staden bland annat för att telefonförbindelserna är avskurna. Rapporterna talar i varje fall om att det pågår hårda gatustrider men armén säger att den intagit viktiga områden i staden. Enligt Abbas finns det fortfarande uppemot 1500 beväpnade talibaner i Mingora och man väntar sig hårt motstånd innan staden eventuellt kan intas.

Mellan 10 000 och 20 000 civila förmodas också vara kvar i Mingora som tidigare hade 300 000 invånare. Situationen för dem riskerar att snabbt förvärras, bland annat håller matförråden på att ta slut och det är nästan omöjligt att få läkarhjälp. Det går i praktiken inte längre att lämna staden.

Uppemot två miljoner människor har redan flytt från området i och omkring Swatdalen, först från talibanerna och sedan för att undkomma striderna. FN har varnat för en humanitär katastrof och manade i fredags omvärlden att ställa upp med mer än motsvarande 4 miljarder kronor för att undsätta de lidande.

Offensiven mot de pakistanska talibanerna inleddes för cirka en månad sedan efter påtryckningar från USA. I Swatdalen hade talibanerna infört ett hårdhänt islamistiskt styre där man till exempel tillämpade sharia-lagar.

Om armén lyckas inta Mingora skulle det vara ett stort framsteg för den hårt pressade regeringen, om inte annat psykologiskt, och det är uppenbart att de försöker få till ett avgörande.

Även om regeringsstyrkorna får kontroll över hela Swatdalen så innebär det inte att talibanerna i Pakistan är besegrade. Utöver Swat kontrollerar de i praktiken en rad provinser i gränslandet mot Afghanistan.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista