Libanon

Hizbollah misstänks för Hariri-mordet

Uppdaterad 17:28
Den FN-kommitté, som utreder mordet för fyra år sedan på Libanons tidigare premiärminister Rafik Hariri, misstänker att libanesiska Hizbollah kan ha legat bakom mordet. Det rapporterar den tyska tidskriften Der Spiegel. 

Hizbollah tillbakavisar anklagelserna och tribunalens åklagare vill inte kommentera uppgifterna.

Enligt Der Spiegel finns det nya hemliga bevis för att det var Hizbollah som låg bakom det spektakulära bilbombsattentatet i februari 2005 då Rafik Hariri och ytterligare 22 människor dödades.

FN-utredningen om mordet har tidigare riktat misstankar mot Syrien, men nu hävdar Der Spiegel att tribunalen hemlighåller de nya upptäckterna som för första gången skulle lägga skulden på Hizbollah. Motivet, enligt Der Spiegel, att Hizbollahledaren Nasrallah kände sig hotad av Rafik Hariris växande popularitet.

FN-tribunalens åklagare uttalar sig inte om utredningen men åklagarens taleskvinna sa till nyhetsbyrån AFP att de inte vet varifrån Der Spiegel fått sina uppgifter.

Hizbollah tillbakavisar kraftigt anklagelserna som ett smutskastningsförsök inför det libanesiska parlamentsvalet om två veckor där Hizbollah tillsammans med sina allierade hoppats på en knapp seger.

Att uppgifterna kommer så nära inpå valet, har också lett till oro bland andra politiska grupper i Libanon, inklusive Hizbollahs motståndare. Druzledaren Walid Jumblatt varnade för att de tyska uppgifterna kunde få allvarliga konsekvenser i det djupt splittrade landet och att ryktesspridning och pressläckor kunde skada rättsprocessen.

Rafik Hariris son Saad Hariri har valt att inte alls kommentera de nya uppgifterna.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista