Ryssland kräver nyckelroll för FN i Irak

Det amerikanska utkastet till ny resolution om Irak, får nu i princip stöd av Ryssland. Det förklarade den ryske utrikesministern Igor Ivanov under fredagen.
Utrikesminister Ivanov kommenterade det amerikanska förslaget vid ett besök i Tasjkent i Uzbekistan. Den ryska hållningen gentemot USA är inte lika negativ som Tysklands och Frankrikes, men kan beskrivas som avvaktande. Ivanov förklarade att resolutionen ligger i linje med det som Ryssland vill åstadkomma men det krävs mer för att FN-resolutionen ska vara klar att godkännas i säkerhetsrådet. Kräver nyckelroll för FN Ryssland kommer inte godkänna några förslag från USA om inte FN har en nyckelroll i hur USA ska övergå till civilt styre igen. Precis som Tyskland och Frankrike vill Ryssland snabbt få ett Irak med egen regering och politiskt ansvar. Däremot har Ryssland inte ännu bestämt om landet kommer ingå i en säkerhetsbevarande fredsstyrka. Enligt Ivanov kan Ryssland både tänka sig en multinationell styrka unders USA:s kommando och under FN-flagg. Förutsättningen är att det finns ett beslut om detta i FN:s säkerhetsråd.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson-lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".