Lars Törnman:

"Wanja Lundby-Wedin kan inte sitta kvar"

Tidigare ordföranden i Gruv 12:an och nuvarande (S)-politikern Lars Törnman i Kiruna är starkt kritisk till LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin efter de senaste uppgifterna om semester med medföljande i Italien.

Wanja Lundby-Wedin har med make bott på fackets semesteranläggning i Riva Del Sole och skatteverket utreder om det ska utgå skatt på förmånen.  Enligt Lars Törnman har var tredje LO-medlem överhuvudtaget inte råd att åka på semester.

– Ungefär 30 procent av våra medlemmar har inte råd att åka på semester. Mest är det ensamstående mödrar som tvingas stanna hemma, säger Lars Törnman.

Det kanske är de som skulle åka till Riva del Sole?

– Absolut, det är väl så den här anläggningen är tänkt. Jag har varit både facklig ordförande och mycket annat men jag har aldrig haft råd att åka till den här anläggningen. Jag har känt till att det har funnits någonting i Italien. Det verkar som om vissa har råd att nyttja den också men att nyttja på det här sättet känns helt förkastligt.

– Jag tror inte att hon kan fortsätta som LO:s ordförande och behålla sin trovärdighet. Oavsett vad hon gör eller säger i framtiden så kommer folk att ifrågasätta det hon säger. Hon har hela tiden det här i bagaget. Vi går in i viktiga val nu, EU-valet kanske inte har så stor betydelse för oss men jag tänker på riksdagsvalet. Att ha den här barlasten med sig in i valrörelsen, hon måste själv förstå att det är omöjligt. Det förstör så mycket för arbetarrörelsen. Det är den hon borde tänka på i det här fallet och inte sin egen situation. Hon kanske har miljoner skäl, kronor, att sitta kvar men rörelsen måste ändå vara det viktigaste för henne, säger Lars Törnman.

Vad säger folk när du pratar om det här?

– Folk är så förbannade. Det har ringt hela kvällen i går. De är så ilskna så att det inte är klokt. Jag tror inte att hon själv förstår. Jag tror att hon är så naiv, hon har hamnat så långt bort från verkligheten att hon hoppas att det här ska blåsa över men det gör det inte. Hon är körd och det måste hon inse, säger Lars Törnman.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista